Хиляди вярващи се поклониха пред Чудотворната икона на Богородица

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си

15.08.2021 | 14:19 Редактор: Юлия Христова

Православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица. Всяка година на този ден към Троянския манастир се стичат хиляди вярващи от цялата страна, за да се поклонят пред Чудотворната икона на Светата Майка. 

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. И макар този ден да е свързан със смъртта, Успението на Пресвета Богородица се счита за начало на нейната молитвена грижа за целия човешки род. 

И тази година стотици миряни от различни части на страната се събраха в Светата обител, която чества и своя празник. Денят започна със света литургия, а след нея беше спазена и вековната традиция - чудотворната икона на Света Богородица Троеручица беше пренесена с литийно шествие от храма до параклиса на мястото, където е извършила първото си чудо още през 16 век. Стотици бяха вярващите, които пожелаха да се докоснат до чудотворната икона всеки със своите молитви, надежди и мечти.  

Пресвета Богородица се възприема като покровителка на майчинството и на жените, пазителка на семейното огнище и разбира се на всички, които носят нейното име.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК