Християните почитат Голяма Богородица!

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка, или на Успението й

15.08.2021 | 08:26 Редактор: Юлия Христова
Християните почитат Голяма Богородица!

Днес празнуват всички с имена Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава, Мариам, Мика, Мара, Маша, Мариан, Панайот

Голям празник е! Празнуваме Голяма Богородица! Един от 12-те велики християнски празници. Почитан е от православни и католици. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка, или на Успението й.

Според преданието това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Исус обаче не е пожелал да вземе и баща си, дърводелеца Йосиф. Последното й желание било е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Според поверията, на 14 август вечерта, жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите, носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче. На 15 август всички млади жени не трябвало да се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години