Стотици посрещнаха в Банско копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица

Светинята е изработена в Зографския манастир в Света гора

01.06.2021 | 20:25 Редактор: Жаклина Иванова

Копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна бе посрещнато в Банско от стотици миряни. Светинята е изработена в Зографския манастир в Света гора, където се намира и оригиналът на чудотворната икона.

Тя е покрита със злато и сребро, а по нея са работили и бижутери от Атина.

 Тя е символ на обединяващата сила на местните хора, защото сумата за изработването ѝ е събирана с думите "по-добре хиляда човека да дарят по един лев, отколкото един да дари хиляда”.

"Дарители сме всички и се радваме, че такова копие ще бъде в нашия храм", сподели учителят Катя Тренчева.

"Кой повече, кой по-малко, кой колкото има възможност  - тази чудотворна икона вече е факт", каза отец Георги Касапинов.

Иконата бе донесена лично от игумена на Зографския манастир. Светинята е осветена в манастира в Атон, а в продължение на двадесет дни е била в непосредствена близост до оригиналната икона на Пресветата Майка.

"Тази чудотворна икона, аз съм сигурен, че ще бъде като благословение на целия град и цялата ни околия", добави още отец Касапинов.

Копието на чудотворната икона бе поставено в храма "Света Троица” в Банско, където всеки може да се помоли пред лика на Божията Майка. Отново с дарителство за нея ще бъде изработен и красив постамент.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК