Румен Радев: Боевете при Дряновския манастир ще останат епична и незабравима страница

Той присъства на тържествената церемония в Дряновския манастир по случай 145 години от Априлската епопея

16.05.2021 | 09:55 Редактор: Десислава Атанасова
Румен Радев: Боевете при Дряновския манастир ще останат епична и незабравима страница

"Боевете при Дряновския манастир ще останат епична и незабравима страница от гордия и кървав април на 1876 година. Именно тук са записани едни от най-светлите страници на българската бойна слава, защото девет дни продължава тази епопея на неравна борба за честта на българите". Това заяви държавният глава Румен Радев в приветствието си на тържествената церемония в Дряновския манастир по случай 145 години от Априлската епопея, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев подчерта, че и след 145 години споменът за героичните събития, живите и ярки образи на българските апостоли и поборници не повяхват.

"Далеч преди въстанието в Дряновския край вече е посято семето на свободата - църкви издигаха гордо снага, училища и читалища отваряха врати за жадните за знание и просвета“, посочи Румен Радев.

Президентът припомни и че в тази част на отечеството се зараждат светилища на духовна и културна просвета, на революционна борба и не случайно начело на въстанието са застанали даскал и духовник - легендарните Бачо Киро и поп Харитон.

Снимка: Пресцентър

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК