fallback

Глас от БСП: Не виждам нищо странно да бъдем подкрепени от ИТН

"Ние сме в този хаос, защото хората не излязоха да гласуват", каза Тодор Байчев

12.08.2021 | 20:55 Автор: Искра Ангелова

Правителство с третия мандат май вече е мираж, а новите избори - почти неизбежни?

"Третият мандат е все още теоритично възможен, дори и практически възможен. Трябва обаче да се преглътне доста его и да се извади повече съдържание от всяка една от политическите сили, които доста непремерено се изказваха последните дни в парламента, камерите. Трябва да се прояви повече държавническо мислене", каза депутатът от БСП Тодор Байчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че в началото на 45-ия парламент БСП беше партия, с която никой не желаеше да говори, тъй като беше причислена като част от статуквото.

"В края на 46-ия парламент БСП е партията, с която може всеки да разговаря. Ние сме достатъчно отворени и разумни. Показахме, че можем и знаем какво да се прави в необходимите моменти. Не виждам нищо странно в това да бъдем подкрепени от "Има такъв народ". И в този контекст - ще припомня как имаше хора с мегафони, говоря за "Обединените патриоти", Каракачанов, Сидеров, които крещяха под Министерския съвет нецензурни думи, прегърнаха се и управляваха 4 години. Напълно е възможно да се седне и да се поговори наново, и да се реши кое е по-важно - партията или държавата", допълни Байчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в настоящата ситуация на държавата ѝ предстоят трудни моменти.

"Днес и министър-председателят заяви, че ако не се актуализация на бюджета - това, което самите ние гласувахме, проблемите няма да могат да бъдат решени. Все още всички партии се ръководят от това, че са възможни избори. В момента, в който се състави правителство, дневният ред на партиите ще стане коренно различен", категоричен е народният представител.

И подчерта, че "Демократична България" са били част от новото управление.

"Те бяха част от новите времена и нрави, които настъпиха. Но както вече виждаме - "Демократична България" не искат да се погледнат с ИТН. Да не забравяме, че това е коалиция, различни партии. Някои от тях да припознаят част от министрите, част от програмите, които ще се представят от тези министри. Трябва да работим първо в посока на преговори и когато се изчерпят всички възможности - да излезем на избори", посочи той.

Попитан дали е сигурен, че президентът Румен Радев ще връчи мандата на БСП, Тодор Байчев отговори: "Логично погледнато е да го даде на третата политическа сила. Още повече, че "Демократична България" заявиха, че имат техен кандидат за президент. От друга страна Мая Манолова и нейната група съвсем нямат тежест в парламента и не би трябвало при тях да отиде."

И добави, че не вижда някой да има интерес от нови избори.

"По-скоро в момента част от ръководствата на някои политически партии проявяват егоцентризъм и егоизъм. Заради това цари неразбирателство. Ние сме в този хаос, защото хората не излязоха да гласуват. Те оставиха всичко в ръцете на едни ентусиасти. Не може плажовете и заведенията да са пълни, а в същото време тези хора да недоволстват от цените на тока, от здравния министър", добави депутатът от БСП.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback