ГЕРБ за актуализацията на бюджета: Няма да подпишем празен чек

От БСП тепърва ще направят анализ

12.08.2021 | 18:33 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите да актуализират бюджета. За това призоваха служебните министри. За да има пари за пенсии и след ноември, е необходима актуализация на бюджета. За това от "Дондуков" 1 се обърнаха с молба към депутатите.

"Молбата ми е да намерят време и възможност да дебатират необходимостта от актуализация на бюджета", призова министър-председателят Стефан Янев.

Въпреки че парите са налични, не могат да се ползват, ако депутатите не решат това.

"Пари има, даже дълг не сме издавали. Това е, защото по закон нямаме право да ги похарчим тези пари", заяви финансовият министър Асен Василев.

Ако няма актуализация - Министерството на финансите ще се принуди да отвори буфера. Така, за да има пари за здравеопазване, например, ще се наложи да се пренасочват по 5% от бюджетите на вътрешното министерство и на Министерство на правосъдието, но силовите ведомства ще останат без средства за заплати и издръжка. 

От ГЕРБ видяха хаос и няма да разглеждат предложенията за актуализация, докато няма бюджетна комисия. 

"Второ правителство, служебен кабинет на президента Радев, ние не можем да му разпишем празен чек. Още повече бюджет се формира при формирана бюджетна комисия към НС", сподели Александър Иванов от ГЕРБ.

От БСП тепърва ще направят анализ. 

"Искам да видя точно какви са източниците в приходите, за да видим какво да правим с разходите, защото никой не трябва да си позволява да залага разходи, които не са обезпечени", допълни Румен Гечев от БСП.

"Демократична България" приема идеите на служебния кабинет за по-високи пенсии и доходи.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК