Организации се обявиха против онлайн обучението на децата

Изпратиха писмо до различни институции

12.08.2021 | 22:30 Редактор: Калина Донкова

Четири граждански организации се обърнаха към институции с настояване правата на децата да бъдат защитени в контекста на новата вълна на COVID-19.

Национална мрежа за децата, Български хелзинкски комитет, Асоциация Родители и Общност Мостове изпратиха писмо до Председателя и председателите на парламентарни групи в 46-тото Народно събрание, до Министър-председателя, до Министър на здравеопазването и Министъра на образованието и науката в Р България.

Те изразяват опасенията си от ново преминаване към онлайн режим на обучение.

„От самото начало на кризата в България се неглижират сигналите, че масовото и продължително изваждане на децата от обичайната им социална и обучителна среда ще има дълбоки и дълготрайни негативни ефекти както върху тях, така и върху цялото общество. В последните си препоръки от юли 2021 г. Европейският център за контрол на заболяванията отново акцентира, че решението за затваряне на училища за контрол на пандемията COVID-19 трябва да се използва само в краен случай“, се казва в писмото.

„Заради липсата на устойчива проваксинална политика, страната ни пропиля шанса да намали натиска на застигащата ни четвърта пандемична вълна. В момента отново сме изправени пред неизбежния избор кои сектори и социални групи да платят цената на предстоящите ограничения“, смятат още от неправителствените организации.

Темата коментирахме в предаването „Директно“ с изпълнителния директор на Асоциация „Родители“ Яна Алексиева.

Вижте целия разговор във видеото.