Около 200 души гасят пожара в Рила, човешка намеса е вероятната причина за пламъците

И доброволци се качиха в планината над Боровец

11.08.2021 | 13:39 Редактор: Елеонора Танева

Огънят в Рила планина, над Боровец, е овладян на 90% от три страни. Очакванията са до края на деня пламъците да бъдат под контрол. Огнената стихия бушува вече денонощие. Около 200 пожарникари, военни и доброволци са на терен. Човешка намеса е основната версия, по която се работи за причините за пожара.

Огънят се е разраснал към Мусаленска пътека. Гори клек и борова гора. На място са екипи на Пожарните от Боровец и Самоков, служители на Общинското лесничейство, Държавното горско стопанство - Самоков, "Бороспорт" и Дирекция Национален парк "Рила". Нагоре тръгват още пожарникари. 

"Колегите горе-долу са овладели ситуацията, ще поработим още 2-3 дни да изкопаем, да предотвратим разпространението на пожара", уточни пожарникарят Даниел Станков.

В планината са и всички служители на лифта.

"Всички свободни, които са на работа цяла нощ не са спирали. Ти са не терен и участват в гасенето и организацията за потушаването на пожара", заяви Василия Константинова, изпълнителен директор на "Бороспорт".

Огнеборците правят просеки, за да се ограничи разпространението на огъня. Теренът е изключително стръмен и опасен. Не позволява включването на много хора в гасенето на пожара, тъй като мястото е малко и при разрастване на огъня, изтеглянето ще бъде изключително трудно. Ето защо от Община Самоков призоваха на този етап да не се включват доброволци. Такива обаче все пак се качиха. Александър го приема като дълг към природата. 

"Това е нещо нормално за всеки човек, идвайте смело, но бъдете подготвени", призова Александър.

Рано сутринта в гасеното на пожара се включи и хеликоптер "Кугър". За втори път от вчера. В общата битка си включиха и ресторантьори, които изпращат вода и храна на огнеборците. 

"Включваме се, за да можем да осигурим някакви елементарни условия на хората горе. Изпращаме храна, плодове, вода", уточни хотелиерът Маргарит Цонев.

А всички се молят за дъжд.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лия
преди 2 години
Видеото не се стартира, само рекламата и спира. И другите новини са така. Сигнализирай за неуместен коментар