Изпепеляващи пожари, плашещи температури и катаклизми - какво още ни очаква?

Учените са убедени, че глобалното затопляне води до все повече катаклизми

10.08.2021 | 21:24 Редактор: Жаклина Иванова
Изпепеляващи пожари, плашещи температури и катаклизми - какво още ни очаква?

Изпепеляващи пожари в Южна Европа, Русия и Америка, тежки наводнения в Европа и Азия. Нормална ли е тази честота на екстремни природни явления? Учените са убедени, че глобалното затопляне води до все повече катаклизми.

В Гърция от седмици бушуват опустошителни пожари, най-вече северно от Атина и на остров Евия. Но докато на континента пламъците постепенно бяха овладени, на остров Евия продължава да гори, както и на полуостров Пелопонес. А и там, където положението изглежда сравнително спокойно, може отново да пламне. Много хора са изгубили всичко.

"Това бе рай - с редки дървесни видове, пауни и дивеч, а сега всичко прилича на лунен пейзаж - всичко е изпепелено", разказва местен жител.

В Гърция изгоряха огромни горски масиви

През горещото лято пожарите в Гърция не са нещо необичайно, но тазгодишните им мащаби определено са неочаквани. По данни на Европейската информационна система за горски пожари EFFIS в Гърция до пети август са изгорели двойно повече гори, отколкото средно за периода 2008-2020. Наред с измененията в климата има и други причини за опустошителните пожари: неразумно хвърлена цигара, която продължава да дими на сухата земя, или пък парче стъкло от счупена бутилка, което може да подейства като лупа. За някои от пожарите се предполага и това, че са запалени умишлено за отварянето на пространство за строителството на нови къщи.

И в други страни край Средиземноморието като Италия, Турция, Северна Македония, България и балканските държави пожарникарите от седмици се опитват да укротят пламъците. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи пожарите като най-страшните в историята на страната, пише DW.

240 пожара в Русия

От пожари бяха обхванати и Русия, Западното крайбрежие на САЩ и Канада. Руската служба за опазване на горите съобщи, че до понеделник е имало 240 пожара, обхванали площ от 3,5 милиона хектара. Особено засегната е Якутия. Междувременно димът се усеща в южните части на Русия и край границата с Монголия. По данни на Американската космическа агенция НАСА, пушекът е стигнал и до Северния полюс - за първи път, откакто се правят измервания.

Твърде горещо, твърде ветровито, твърде мокро

Съгласно последния доклад на Световния съвет за климата към ООН, в бъдеще екстремните природни явления ще зачестяват. Сред учените вече от години цари консенсус по въпроса, че напредващото затопляне на Земята значително повишава вероятността от екстремни природни явления. Така например по-топлият въздух в района на Средиземно море ще може да поема по-големи количества водна пара, която след това се излива на земята във вид на пороен дъжд и може да предизвиква наводнения.

"Екстремното време е част от бъдещето ни“, прогнозира ирландската климатоложка Левке Цезар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК