Служебният кабинет състави Ковид план, но бюджетът може да го спъне

Президентът свика среща за готовността на здравната система на прага на новата Ковид вълна

06.08.2021 | 19:28 Редактор: Жаклина Иванова

Президентът и служебното правителство призоваха Народното събрание спешно да актуализира бюджета, за да е подготвена страната при четвъртата вълна от Ковид-19. Президентът свика среща за готовността на здравната система на прага на новата вълна.

Министрите от служебния кабинет пристигнаха с доклади на "Дондуков" 2, за да отчетат готовността за справянето с четвъртата вълна на Ковид-19. Служебните министри отбелязаха, че актуализацията на бюджета, която се бави, поставя под въпрос допълнителните средства за работещите на първа линия, както и социално-икономическите мерки за бизнеса.

 

"Имаме нужда от допълнително финансиране, което трябва да бъде одобрено от НС. Това касае, както болниците, така и служителите в Спешна помощ. В рамките на следващите от 7 до 10 дни страната ни ще навлезе в оранжевата зона", посочи здравният министър Стойчо Кацаров.

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев каза, че не достигат пари за мярката 60 на 40. Според министъра на туризма Стела Балтова актуализацията е необходима, за да има пари за ваучери за ваксинирани. А министърът на финансите Асен Василев заключи, че актуализацията трябва да бъде направена в спешен порядък, до края на август.  

"Моята молба е да стане бързо, защото ако има забавяне с месец, дори два, това ще постави в много трудна ситуация следващия финансов министър. За да можем да продължим работата и на икономиката, и на здравеопазването, а и за да продължим социалното подпомагане до края на годината", уточни Василев.

Президентът и служебният премиер се обявиха за "по-гъвкави мерки", ако ситуацията с коронавируса наложи въвеждане на ограничения и затваряне на бизнеси.

"Отвореност на бизнеса, на образованието и на всички важни системи в държавата", заяви Румен Радев.

"Парламентарно представените партии в Народното събрание да намерят време и воля до края на месеца да гласуват предложенията за промените в бюджета", подчерта служебният премиер.

По отношение на мерките за училищното образование, от МОН са съставили бонус система за ваксинираните учители. По думите на образователния министър 34 000 ученици в цялата страна нямат достъп до Интернет и онлайн обучението за тях е мираж.

На 31 август от МОН ще обявят насоки за действие в епидемични условия. Онлайн обучението ще бъде краен вариант.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Славянин
преди 2 години
Дано славянските народи се обединят. Президентът Радев е светъл лъч в бг тинята. Сигнализирай за неуместен коментар