Радев и Кацаров за нова Ковид вълна: Целта ни не е да затваряме бизнеси

Мярката 60 на 40 продължава

06.08.2021 | 14:00 Редактор: Искра Ангелова

При президента Румен Радев се проведе работна среща, на която бяха обсъдени необходимите мерки при евентуална нова вълна на Ковид-19.

Основна тема са както здравни, така и социално-икономически мерки. С доклади на "Дондуков 2" пристигнаха служебният премиер Стефан Янев, служебният министър на социалната политика Гълъб Донев, служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и служебният министър на финансите Асен Василев.

Целта на срещата е да се състави ясен план, който е с ясни критерии при ръст на заболелите.

"За първи път имаме подробен план с ясни критерии и показатели какви мерки трябва да се полагат, как да се действа, какво осигуряване трябва да имаме, как да се разгърне здравната система, така че да минимизираме последствията от пандемията. До момента България е на трето място в Европейския съюз по смъртност, но при значително по-висока заболеваемост.  Целта е не да затваряме бизнеси и държави, а какво може да се направи, така че да остане в максимална степен да функционират държавни учреждения и бизнеси и системата на образованието", заяви държавният глава.

Министър Кацаров иска планът да се обсъди в Народното събрание.

"По-малко разходи и възможно най-малко ограничение за действащите бизнеси, работата на хората, предприемачите. Здравното министерство е натоварено през цялото време с почти всички отговорности. Водещо при нас е да позволим на хората да работят, на бизнесите да продължават и доколкото могат да се развиват в тази среда. Ние ще продължим да следваме тази политика и занапред", подчерта д-р Кацаров.

А мярката "60/40" продължава. Но има пари до края на юли - 120 млн. лв. Около 60 млн. лв. месечно са необходими, за да продължи до края на годината. Но трябва Народното събрание да обсъди актуализацията на бюджета.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК