Парламентът създаде комисия за санкциите по закона "Магнитски"

Предложението за създаването ѝ е на "Демократична България"

06.08.2021 | 18:05 Редактор: Жаклина Иванова

Единодушно и без дебати парламентът създадени комисия, която ще разследва действията и бездействията на българските власти във връзка със санкциите по глобалния закон "Магнитски".

Предложението за създаването ѝ е на "Демократична България", след като преди няколко седмици Финансовото министерство на Съединените американски щати обяви, че налага санкции заради участие в корупция на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, хазартния бос Васил Божков, бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, както и ръководителите на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Парламентарната комисия ще работи три месеца, като ще изслуша компетентните органи. За председател беше избрана Надежда Йорданова от ДБ.

С пост във Facebook подсъдимият бизнесмен Васил Божков изрази готовност да се яви пред комисията. Според него днес парламентът е "сътворил опасен прецедент", тъй като комисия ще проверява дали се изпълняват законите на чужда държава у нас, без да се интересува, че са нарушени конституционните права на хиляди български граждани.

"България е правова държава, член на Европейския съюз, със собствени закони, които българските граждани са длъжни да спазват", посочва още Божков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК