Кирил Петков: Продавах идеята за нулева корупция, санкциите по "Магнитски" бяха от полза

23.07.2021 | 09:15 Редактор: Тодор Петров
Кирил Петков: Продавах идеята за нулева корупция, санкциите по

"За мен е важно да има пълна прозрачност. Служебното правителство идва към своя край, хубаво е да дадем пълна отчетност", заяви министърът на икономиката Кирил Петков в новата рубрика на Министерския съвет "Властта говори! Открито". 

Как ще се развие проектът с правителствения комплекс, който трябваше да бъде построен в София Тех Парк?

Кирил Петков: Не откривам смислена причина защо този трябва да бъде издигнат. Да сложим 190 млн. в един небостъргач ми се струва безумна идея. Нямаме нефтени находища, тези 90 хил. квадратни метра... Стори ми се абсолютно нецелесъобразно. От тези 190 млн. една фирма е спечелила конкурса без търг. Процесът е безумен, въобще и идеята да го има. Процедурата законово е нарушена, подготвяме сигнал към прокуратурата за този комплекс. Въпросът е каква част от сумата може да си възвърне държавата. Идеята е била част от министерствата да се преместят там. Какво се случва със сградите от центъра, от които държавните служители биха се преместили? Край на този проект, ще го спра на момента!

Какви стимули могат да бъдат създадени за стартъпите за научни открития? 

Кирил Петков: Трябва да сме с висока добавена стойност и много иновативни компании да изнасят на външните пазари. Иновациите са научни изобретения, които са внедрени на пазара. Ако сме само на ниво много добри изобретения, има опасност да харчим много пари и те да не видят бял свят. Ако няма такива изобретения, бизнесът няма как да бъде с иновативни продукти. Взаимодействието между изобретенията и иновациите е на база до каква степен фирмите могат да си кажат проблемите на учените, а учените да работят по тях. Най-смислено е иновациите да влязат в Министерството на икономиката и цялата система да финансира иновативните компании. Да направим общ борд между Министерството на образованието и Министерството на икономиката. Този борд да навигира накъде да се насочват тези средства

Защо компании като VW, Microsoft и Amazon заобикалят България?

Кирил Петков: Бизнесите гледат доста цялостно, те си мислят за следващите 40 години. Трябва да са сигурни, че ще бъдат успешни от това място. Най-важното е къде са ни клиентите. Ако искаш да привличаш чужди инвеститори, трябва  да следиш този бизнес има ли локални клиенти. Хубавото на България е, че имаме достъп до целия пазар. Второто нещо е какви доставчици имаш. Трябва да мислим кои са доставчиците и клиентите, а не просто да кажем: Ела в България, защото е много красиво. Много е важно, че брандът на България трябва да излезе: Имаме 0 корупция в правителството. Има ли прозрачност - няма корупция. Продавах идеята за дългосрочна нулева корупция.

Как се стигна до инвестицията на германския производител на електромобили eGO?

Кирил Петков: Обиколиха всички доставчици и за тях възможносtта за добре обучена работна ръка беше основополагаща. 1000 човека не е малко. В Пловдив много им беше харесало, но се страхуваха за работната ръка. Сами си избраха Ловеч и се договориха с братя Домусчиеви. Теренът е на Домусчиеви. Това си е немска инвестиция с мажоритарен дял немци. Не трябва да се месим на частния сектор какво да прави. Тези автомобили не смятат да ги продават много в България, смятат да ги изнасят. 

Трябва ли държавата да стимулира фирмите да слагат по-ниски цени, за да си позволят българите да купуват по-скъпи стоки?

Кирил Петков: Това е много опасно. Не бих си помислил за стимулиране на български фирми да дават по-ниски цени. Ще се появи голяма група от лобисти. По-хубаво е, ако направим достатъчно нови заводи и производство, заплатите ще започнат да се качват. Ако искаш да оцеляваш, трябва да вдигаш заплатите. През фокусиране на фирми с висока добавена стойност и помощ на българските фирми да работят с българските учени, за да станат по-конкурентни.

Каква ще бъде съдбата на Държавната петролна компания?

Кирил Петков: Не можах да разбера защо трябва да съществува. Имаме два проблема, които трябва да се решат. Единият проблем е държавният резерв. Не работи по оптимален начин, изтичат пари. Идеята на компанията беше да управлява този държавен резерв. Конкуренцията на пазара е много малка. Бих я затворил петролната компания. Бих направил цялостна ревизия на дейността на държавния резерв. Да направим по-честни търгове, повече компании да участват.

Инвестицията на държавата в Първа инвестиционна банка?

Кирил Петков: Държавата трябва да излезе от тази си собственост. Не ѝ е ролята да бъде акционер в търговски банки. Трябва да имаме човек в борда на ПИБ. Трябва да следим пазарните цени и да излезем без да загубим пари.

Законни ли бяха уволненията в Българската банка за развитие?

Кирил Петков: Абсолютно законни са. Можеше да го направим много по-лесно В затворена стая да се договорим тихомълком да се подменят - да няма проблеми за тях и за нас. Исках да има пълно изсветляване какво се е случило в тази банка. Никога никой да не смее ада направи това, което беше направено с тази банка. Отне ни 7 седмици да го направим, но се радвам, че българското общество се запозна с този проблем. Процесът на гласност беше нужен за бъдещето на тази банка. БНБ ми казаха, че когато в началото подадох документите, още не се бях заклел. Това беше малка моя грешка, но без никакво значение.

Как ще продължат мерките за подкрепа на малките и средни предприятия в ковид кризата?

Кирил Петков: Мярката 60/40 беше без бюджет след май месец. Успяхме пенсиите да продължат и да продължи 60/40. Вчера имах разговор с НАП. Румен Спецов каза как да оптимизираме програмата. Ако успеем да постигнем част от кредита да отиде към държавата, но фирмите да вземат кредити, това ще отпуши още компании да вземат заеми, а държавата да си върне задълженията.

Актуализацията на бюджета?

Кирил Петков: Държавата трябва да внимава със своите харчове. Когато 42% от пенсионерите са под линията на бедността, а с актуализацията на бюджета имаме 0% от стандартните пенсионери, никой да не е под линията, това е базово ниво, което трябва да се подкрепи. Не трябва да има хора, които са работили през целия си живот и живеят под линията на бедността. Балансираният бюджет ще стане през растеж, не през рязане на пенсионни разходи.

Как се отразиха на имиджа на България през инвеститорите санкциите по закона "Магнитски"?

Кирил Петков: Против логиката е, но се оказа, че се отрази положително. Абсурдно е при всички неща, които изкарахме наяве, прокуратурата само да стои и да гледа. Съдебната система трябва да заработи по начин, по който този тип хора, които "Магнитски" обяви, трябва да се обявяват отвътре. Самите инвеститори казаха: Това може би е точката на преобръщане на този модел. 

Очаквайте още подробности!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК