Симов, БСП: Няма натиск от Радев да не се подкрепя проектокабинета на ИТН

"Има много подводни камъни в такава подкрепа", каза депутатът

05.08.2021 | 21:41 Редактор: Искра Ангелова

Преговорите с "Има такъв народ" да продължат, реши Националният съвет на БСП. От левицата призоваха за допълване на политическата декларация с управленски приоритети, изчетена вчера от Филип Станев, която да бъде основата за писмен документ, като към тях бъдат прибавени и преизчисляването на пенсиите и помощта за млади семейства. Какво да очакваме от предстоящата среща между левицата и партията на Слави Трифонов.

"Не знам защо всички са се концентрирали толкова в тази среща. Това е част от нещата, които ние искаме от "Има такъв народ" - да доуточним детайли от преговорите, които сме водили. И да потърсим това, което искаме ние, тъй като днес чух много хубави думи, че ИТН няма да подписва споразумение с никого, тъй като за тях били важни думи като "чест", "достойнство". Само че ние живеем в реалния свят. Това звучи добре в някой роман. В политическите процеси поетите ангажименти се скрепяват с реално споразумение", каза депутатът от БСП Александър Симов в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че едно от нещата, които са обсъждали на националния съвет, на който не беше взето окончателно решение за подкрепа на проектокабинета на ИТН, е фактът тази декларация, която беше прочетена от партията на Слави Трифонов, има отбелязани част от идеите, за които те са се договорили.

"Но и не видяхме част от нещата, за които сме се договорили. И искаме те да бъдат отбелязани по някакъв начин. Ето заради това е срещата утре в 10:00 ч. Продължаваме преговорите с тях, но решението няма да бъде взето. То ще бъде взето на подписка, но първо трябва да видим хода на разговорите. Странно за мен, но те се определиха като дясна партия. Виждаме, че говорещите лица от тази формация са определено десни. Ние не можем да искаме от тях да си променят идеологията, тъй като те са партията, която е победител", допълни Симов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И призна, че третото място, което заеха на изборите, е болезнено за тях.

"Ако решим да подкрепим - това ще донесе и негативи, и позитиви на БСП. Има много подводни камъни в такова споразумение и подкрепа. Но виждам и друго очертаващо се мнение - моя позната, която е доста с леви убеждения, ми каза фраза, която аз донякъде споделям: "България в момента се нуждае от правителство, дори то да е начело със Слави Трифонов", сподели народният представител.

Попитан дали президентът Румен Радев оказва натиск върху БСП да не подкрепя кабинет на "Има такъв народ", той отговори: "Такъв натиск не е оказван. Не намерих и човек, върху когото да е оказван. Всеки социалист си дава сметка за опасностите, които дебнат в една такава подкрепа. Това е в сферата на интригите. 

По думите му от проектокабинета на партията на Слави Трифонов има много имена, които нищо не говорят на никого.

"Неизвестността на тези имена, съчетана с отказа да се подпише писмено споразумение - това е стресиращо. Вече живяхме в силово управление, видяхме, че то води до задънена улица. Стигането до трети мандат прави ситуацията изключително рискова, тъй като това опасно много приближава страната до трети избори. Разбирам, че има партии, които си правят сметка, че трети избори ще са по-добре за тях, но смятам, че никой не може да предвиди изхода от тях", подчерта Александър Симов.

И е категоричен, че в БСП цари демокрация.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК