Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

"Аурубис" инвестира 800 млн. лв. в завода за мед в Пирдоп

Германската компания създава и два нови фотоволтаични парка

10.05.2024 | 13:18 Редактор: Елеонора Танева

С разширяване на рафинерията за катодна мед и изграждане на два фотоволтаични парка стартира един от най-големите производители на метали у нас. Инвестицията на компанията е на стойност 800 млн. лв. и е най-мащабната от германски инвеститори до момента. 

"Аурубис" придоби завода през 2008 г. и е пример за истинска история на успеха. Предприятието в Пирдоп е много важно за мрежата на "Аурубис". Разширяването с добавяне на капацитет от над 110 000 тона на медни катоди, добавяме и допълнителен капацитет, който да произвежда енергия от хубавото време в България. Новите фотоволтаични паркове "Аурубис" 2 и "Аурубис" 3 са другата много важна инвестиция в устойчивото бъдеще на "Аурубис България", каза глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Гpyпa "Aypyбиc" Poлaнд Xapингc.

От средата на 2026 г. производството на мед ще бъде увеличено двойно - до 340 000 тона на година. Планира се и строеж на четвърти фотоволтаичен парк, с който нуждите на енергоемкото предприятие ще се покриват на 15%. 

"Ние надхвърляме най-високия стандарт по опазване на околната среда. Това се дължи на нашите инвестиции във филтриране и оптимизация на продуктите ни", допълни Poлaнд Xapингc.

Във видеообръщение еврокомисарят Тиери Бретон отбеляза, че в новата геополитическа ситуация търсенето на мед ще бъде важно за намаляването на зависимостта от различни доставчици извън Европа. 

По отношение на износа, България е отговорна за 14% от медта, която се използва в ЕС, заяви евродепутатът Цветелина Пенкова.

"Допълнителните инвестиции дават възможност да развиваме индустрия на база кадровия потенциал на място, привличаме производства с висока добавена стойност, важни за бъдещото развитие на региона", посочи тя.

"Това, което винаги виждам в България, е един силен отбор, добре образовани и трудолюбиви хора в рафинерията, които са ключът към успеха на компанията", каза още глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Гpyпa "Aypyбиc"

Инвестициите от 1,7 млрд. евро в България, Германия, Белгия и в рециклиращи мощности в  САЩ доказват, че веригите на доставки на метали ще устоят на икономическите сътресения.

Вижте повече в репортажа.