Глас от ИБГНИ: Олигархичните кръгове се пресягат към всяко едно управление

"Изчегъртването у нас няма да дойде с декларация", каза Румен Йончев

04.08.2021 | 21:44 Редактор: Искра Ангелова

На няколко срещи във вторник партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" представи структурата и състава на проекта си за правителство. Ще бъде ли подкрепен от "Изправи се БГ! Ние идваме"?

"Нелепо е да говорим за това, когато България е в пожар и когато загиват горски служители. И животът на пожарникарите е изложен на опасност. Но по темата - ние не сме се отказали да има правителство, защото в крайна сметка заради това са ни изпратили избирателите там. Друг е въпросът, че това не е наша задача. Не е задача на групата на "Изправи се БГ! Ние идваме". Първо трябва да има предложено правителство, за да можем да ви кажем дали ще го подкрепим или не. Сроковете в момента текат", каза депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

И подчерта, че "Има такъв народ" постоянно ги водят към Конституцията.

"Постоянно казват, че я изпълняват и нищо друго няма значение, така че и ние ще се придържаме към нея. Нека да изтекат сроковете, нека да те да внесат този състав на кабинета. И тогава ние ще решим дали подкрепяме този състав или не. Мисията на "Изправи се БГ! Ние идваме" е една - на този етап гарантираме, че България няма да бъде хвърлена в поредната политическа авантюра. Това осъзнаваме като своя задача. Когато времената са трудни, в политиката трябва да се следват правилата. Те не са от вчера, не са и от днес. Има технология, алгоритъм, по който се излъчват правителства", допълни Йончев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че трябва да има ясно мнозинство, което застава зад едно управление.

"Когато се залага на хора с кратки биографии - рискуваме те да бъдат допълвани от Facebook, социалните мрежи, от хората, от медиите. Но нека не говорим толкова много за персоналния състав, а да поговорим за това кои ще подкрепят това правителство. След това трябва да има ясна програма, по която ще управлява това правителство. И чак тогава да седнем да си говорим за персоналния състав. Няма как тази или другата седмица да гласуваме "за" или "против" за декларацията на г-н Филип Станев. Това не е сериозно", сподели народният представител.

По думите му сенките от миналото преследват българската политика не от вчера.

"Олигархичните кръгове при всички случаи се пресягат към всяко едно управление. И за да паднат тези сенки - трябва да е ясно кое е парламентарното мнозинство. Ние нямаме проблем с имената на "Има такъв народ". Имената са право на ИТН, наше право е да кажем "да" или "не". Но наше право е да знаем с кого ще споделяме отговорността за това управление", посочи Румен Йончев.

Той смята, че декларацията, която е била представена днес, не е програма за управление. И подчерта, че изчегъртването у нас няма да дойде с декларация.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК