ИТН след преговорите: Постигнахме съгласие в редица сектори

"Има такъв народ" призова партиите, с които преговаряше, да подкрепят проектокабинета ѝ

04.08.2021 | 13:48 Редактор: Жаклина Иванова

В парламента "Има такъв народ" призова партиите, с които преговаряше до вчера, да подкрепят проектокабинета ѝ. Според заместник-председателя на групата - Филип Станев, при тези разговори е постигнато съгласие в повечето сфери.

След двуседмичната совалка от политически преговори, дойде и равносметката от ИТН.

"След проведените срещи може да се каже, че в редица сектори постигнахме пълно разбирателство и сходство по поставените цели", Филип Станев.

Основните допирни точки на ИТН с ДБ, БСП и ИБГНИ са насочени към сферата на икономиката, здравеопазването, образованието, правосъдието, социалната политика и земеделието.

"Сектор "правосъдие" - премахване на специализираните съдилища и прокуратури, въвеждане за работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. В сектор "здравеопазване" - реформа на модела на здравеопазване чрез приемането на нов закон за лечебните заведения и закон за здравното осигуряване, създаване на електронно здравеопазване, премахване на модела "клинични пътеки" и замяната им с диагностично свързани групи", посочи още Станев.

От партията на Слави Трифонов поискаха подкрепа на база на обсъдените приоритети, а не на предложените министри.

"В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме да подкрепите така предложения от нас състав на Министерския съвет", коментира заместник-председателят на ИТН.

От "Демократична България" ще решат следващата седмица дали ще приемат призива за подкрепа.

На този етап от ИБГНИ запазват мълчание. Своето решение за това подкрепят или не предложения кабинет "Николов", от БСП ще решат след заседание на Националния съвет днес.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК