Трябва ли да има избирателен район ''чужбина''?

МВнР предлага и гласуване по пощата за българите зад граница

26.07.2021 | 22:58 Редактор: Калина Донкова

След анализ на изборите Министерството на външните работи предлага гласуване по пощата с активна регистрация за живеещите в чужбина. Освен това, за по-добра организация, от ведомството смятат, че е добре има избирателен район "чужбина".

"Има три причини, за да има и да искаме да има район "чужбина. Първата е, за да се изравнят избирателните права на българските граждани, които живеят и гласуват в чужбина, с тези на българските граждани в страната. Това се отнася за възможността им да ползват изцяло избирателната система така, както е формулирана. Втората причина е, че хората, които живеят в чужбина имат специфични интереси, които са свързани с тяхното пребиваване там. Това са българските училища, пенсионните права, консулската защита. Третата причина е, че в момента липсата на район "чужбина" изкривява разпределението на мандатите вътре в страната", коментира в предаването "Директно" изборният експерт и член на Обществения съвет към ЦИК Стоил Стоилов.

По думите му трябва да се обособи районна избирателна комисия, която да се занимава с гласуването на българите зад граница.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК