Мисия възможна: Има интерес за вътрешни полети Русе-София

Прогнозната цена на самолетния билет е 50-60 лв.

26.07.2021 | 22:26 Редактор: Елеонора Танева
Мисия възможна: Има интерес за вътрешни полети Русе-София

Има потенциал да пътуваме с вътрешни полети из България от Русе и Пловдив. Около това се обединиха Тодор Иванджиков, авиоексперт и председател на АБАИ (Асоциация на българската авиационна индустрия) и Янко Иванов, представител на авиокомпания Gullivair.

В началото на месеца служебният министър на транспорта Георги Тодоров каза, че перспективите пред Летище Пловдив са огромни.

Тодор Иванджиков обясни, че условията за концесията са били актуални към ситуацията преди пандемията. 

"Министерството на транспорта трябва да преоцени концесията, да се направи нова стратегия и да пусне нова процедура. Летището има потенциал, но условията трябва да отговарят на сегашната действителност", коза той пред bloombergtv.bg

Иванджиков е на мнение, че Летище Пловдив може да се развива като карго и пътническо летище.

"Около Пловдив има ж.п. линия и автомагистрали. Има потенциал и като low cost летище за един град, който се развива през последните години в областта на бизнеса, има история и спа центрове, лозя и винарни, с които да може да привличаме туристи". 

Компаниите, които имат интерес към летище Пловдив, са Ryanair, Wizz air, както и турски и израелски авиолинии.

В същото време авиокомпанията Gullivair официално е обявила желанието си да развива дейност на Летище Русе край село Щръклево.

"Русе е интересен проект, тъй като през последните 20 г. летището не се използва по какъвто и да е било начин. Хубавото е, че е общинско, като общината има интерес да помогне на своите жители за по-нормален транспортен достъп до София. Русе се намира на 300 км. от София, но е труднодостъпно с автомобил. Стандартният полет от Русе до София би отнел около 30-40 мин", коментира Янко Иванов.

Прогнозните цени на билет за полет Русе-София е 50-60 лв. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК