Доц. Спасков: В "Пирогов" се стреснаха, че може да си загубят работата при доказани злоупотреби

Хем не е хубаво да се правят нарушения, хем е полезно, смята той

23.07.2021 | 21:34 Редактор: Десислава Атанасова

Болниците срещу Здравната каса - каква ще е развръзката по казуса "Пирогов" след уволнението на проф. Асен Балтов? 

Ударът вече се омекоти. Това, което се случи като взрив в персонала е, че се стреснаха, че може да си загубят работата, ако се докаже, че съществуват спекулациите в документацията. Съществува текст, според който може да се спре и дейността на болницата. В известна степен е кух закон. Това заяви в "Денят ON AIR" бившият директор на спешната болница доц. Спас Спасков. 

Той да даде пример с друга болница, някоя от окръжните.

"Тя не може да бъде спряна, защото ако бъде - населението в дадения район няма да получава обслужване. Така че е празна заплаха, че ще бъде спряна дейността. Това, което е неприятното за болниците, е, че Здравната каса е в по-силната позиция, защото е най-големият платец на медицинска услуга", подчерта медикът.

Доц. Спасков коментира и думите на БЛС, че проверките на НЗОК са "административен тормоз от страна на Касата".

"Има известно пресилване. Това, че се правят проверки от НЗОК, не е тормоз, тя трябва да прави проверки", категоричен е той. 

Според него цялата развръзка по казуса "Пирогов" ще приключи скоро.

"Ще се направи по-обстойно преглеждане на документите, ще излезе доклад и ще се вземе решение за по-мека санкция, ако е имало нередности и така ще приключи тази история. С едно изключение -  вероятността проф. Балтов да се върне е много минимална", смята доцентът. 

Той коментира и темата с фиктивния прием в болниците.

"Тези практики принципно съществуват в цялата системата. Москов се опита да предприеме една мярка с т. нар. "пръстови отпечатъци". За да се стигне до това, явно е установил нарушения. Водеше това до много разправии, болниците се пребориха и това отпадна", отбеляза медикът. 

Той маркира по-важните промени, които трябва да се случат в здравната система. 

"Мерките не трябва да бъдат такива, че да се чака следващият рамков договор. Според мен не се прави така. Може с договаряне на съответните страни. Тогава, когато се подписват договорите за болниците, да не се подписват от Лекарския съюз, тъй като те не носят финансова ангажираност, а от организация на болничните директори. Трябва да бъдат преразгледани и цените на клиничните пътеки. Хем не е хубаво да се правят нарушения, хем е полезно, защото това води до резултат да имаме болница. Затова рамковият договор трябва да се подписа от тези, които ще го изпълняват", смята доц. Спасков. 

По темата с ваксинацията той бе категоричен, че проблемът се дължи на ниското доверие на хората към институциите. 

"Достигнат е пределът на искащите да се ваксинират. Колебаещите се се успокоиха, а ваксинацията е нещо като застраховка за бъдещето. Ще има хора, които ще правят всичко, за да не се ваксинират. Аз се надявам, че хората ще узреят за това, че трябва да се ваксинират", смята бившият директор на спешната помощ. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Бенев
преди 2 години
Я си прочети коментарчето няколко пъти....Ами ти нищо не казваш. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Крадците трябва да си получат заслуженото, а то е затвор! А тези които ги подкрепят, явно и те са крали-и за тях панделата! Сигнализирай за неуместен коментар