Валентин Николов пред Bulgaria ON AIR: Няма как да отстраня ръководството на "Булгартрансгаз"

Ние пласирахме най-добрия възможен облигационен заем с лихва 2,45%, каза досегашният председател на Съвета на директорите

23.07.2021 | 16:02 Редактор: Десислава Атанасова

Новината за промяната в ръководството на БХК дойде днес по обед с прессъобщение от Министерството на енергетиката. Според ведомството, причините за отстраняването са 3: Липсват действия по прекратяването на кроссубсидирането, по препоръка на ЕК, липсва резултата по отстраняването на ръководството на БТГ и пасивност по отношение на финансовите резултати на холдинга.

Последната процедура по избор на ръководство на Българския енергиен холдинг е проведена на 16 април тази година. Начело на най-голямата структура в държавната енергетика тогава застава Валентин Николов. Според закона 5-годишният мандат на ръководството на холдинга може да бъде прекъснат, но само ако се докаже, че човекът не се справя с работата си, или има влязла в сила присъда.

Служебният министър на енергетиката обаче освободи ръководството на енергийния холдинг, защото не е отстранило управителното тяло на "Булгартрансгаз". Отстраненият Валентин Николов обаче твърди, че няма правомощия. 

"Няма как да отстраня ръководството на "Булгартрансгаз", защото е с двустепенна форма на управление - надзор и управителен съвет. Аз съм задължил надзора да изпълни решението на министъра. Те са отказали, следват други стъпки", каза Николов.

Сред мотивите за отстраняването на ръководството на холдинга е липсата на действия по прекратяване на кроссубсидирането между различните дружества в холдинга и бездействие по отношение на по-доброто финансово състояние. 

"Ние пласирахме най-добрия възможен облигационен заем с лихва 2,45%, предния е с 3,5%. Това намалява разходите. Решили сме всички финансови проблеми от гледна точка на задълженията на дружествата в БЕХ", посочи още Николов.

Новите членове на съвета на директорите на дружеството са Мария Велкова, Веселина Кантова-Бучкова, Ива Петрова, инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов. Според закона най-късно след 6 месеца трябва да се проведе конкурс, за да се назначи постоянно ръководство.

Отстранените по-рано днес обаче заявиха, че ще обжалват решението на служебния министър. А най-рано новото ръководство може да бъде вписано следващата седмица. 

Повече вижте в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК