Кой ще усети по джоба си актуализацията на бюджета, ако бъде приета

Над половин милиард лева са планирани за социални разходи

22.07.2021 | 19:40 Редактор: Елеонора Танева

Служебното правителство предложи актуализация на бюджета, която залага на повече пари за социални разходи. Заради подобрените икономически показатели, събраните повече пари от Националната агенция по приходите и Агенция "Митници", държавата е допълнила 2 милиарда лева към бюджета за тази година. 

От тях 575 млн. лв. са за социални разходи, 430 млн. лв. - за подкрепа за бизнеса, 335 млн. лв. - за здравеопазване, 200 млн. лв. - за други разходи.

Пари са предвидени и за президентските избори в два тура, както и ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот и избори 2 в 1.

Най-много средства, над половин милиард лева, са планирани за социални разходи. Предвижда се всички пенсии да бъдат актуализирани средно с 12,5%. След актуализацията минимална пенсия от 300 лв. става 340 лв., максималната нараства на 1 500 лв., а социалната - на 170 лв. Служебният кабинет предложи и амбициозна мярка – всички пенсионери с пенсии под линията на бедност от 369 лв. и без други доходи, да получат като добавка разликата до линията на бедност.

88-годишната баба Василка ще получи увеличение с около 50 лв., ако актуализацията влезе в сила.

"Ще си помогна с тези пари, не вярвам някой да каже, че ще му стигнат, те и за едно седмично пазаруване в магазина няма да стигнат", разсъждава Василка Стайкова.

Актуализацията предвижда хората над 65 години и с пенсии под линията на бедност и без други доходи, да получат като добавка разликата до линията на бедност – у нас това са над 430 000 души. 

"От първи октомври всички български пенсионери, които получават доходи под линията на бедност, да бъдат допълнени през Социалното подпомагане до тази линия, която за 2021 година е 369 лева. По този начин абсолютно всички български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите и добавката от 50лв. ще бъде инкорпорирана трайно в размера на получаване на една или повече пенсии", обясни министърът на труда и соцалната политика Гълъб Донев. 

Извън пенсиите до 369 лева, останалите ще бъдат увеличени средно с 12,5%. 

"В тази актуализация няма промяна на данъци, няма промяна на прагове, няма промяна по нищо, с което се осигуряват приходите по параметрите в страната", уточни финансовият министър Асен Василев.

Според специалистите въпреки готвеното увеличение, доходите пак ще останат недостатъчни, предвид повишението на цените на стоките и битовите сметки. По-високите социални разходи от страна на държавата може да имат и негативен ефект в бъдеще. 
 
"С тези пари, които сте получавали, сте можели да си платите тока, водата, лекарствата, газа, горивата, бензин, нафта. С новото увеличение на пенсиите няма да може да закупите същото количество горива, ток, лекарства", коментира проф. Красимир Ениманев – председател на Русенска стопанска камара. 

Въпреки повишението на пенсиите енергийните помощи за нуждаещите се ще останат, обеща социалният министър.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК