Любомир Кючуков: За пръв път българското действие изпревари европейските констатации

"Европа ни каза същото, което ни каза миналата година", заяви експертът по външна политика

20.07.2021 | 21:42 Редактор: Здравко Черкезов

Европа ни каза същото, което ни каза миналата година. Бяха повторени всички тези констатации: че няма напредък; че няма осъдителни дела по високите етажи на властта; че продължават проблемите с отчетността на главния прокурор и структурните проблеми на съдебната власт; че проблемите със свободата на словото остават, включително през призмата на политическото, както и икономическото влияние.

Това заяви директорът на Института за икономически и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR" по отношение на публикувания по-рано втори доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС.

Отличителната черта е, че българското обществено мнение отива доста по-напред в своята критичност спрямо съдебната система, отколкото самият европейски доклад, смята Кючуков. 

"Забелязва се известна неудовлетвореност. За пръв път българското действие изпревари европейските констатации", посочи той, визирайки съвместните действия на правосъдния министър Янаки Стоилов и вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев.

Bulgaria ON AIR припомня, че правосъдният министър внесе предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне процедура за освобождаването на главния прокурор въз основа на доклад на вътрешния министър.

Според Кючуков това е знак за търсене на промяна и реални решения в сфера, която се констатира като проблемна от ЕС.

Директорът на Института за икономически и международни отношения коментира и решението на ЕК да спре евросредствата по Плановете за възстановяване към Унгария и Полша заради проблеми с върховенството на закона. И изключи да се стигне до отстраняване на двете страни членки.

"Юридически отсъства такъв механизъм и политически няма нагласа, която да събере консенсус от всички държави в Съвета да се стигне до подобно действие", обясни Кючуков.

По думите му Европа не можe да тръгне едновременно и напред към повече интеграция, и назад към националната държава.

"Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние". Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС. Нашият външен министър вместо да отива в Брюксел с позиция и да се връща с решение, той отиваше за решение, а се връщаше с позиция - което е парадоксално за една страна членка на ЕС", изтъкна директорът на Института за икономически и международни отношения.

Кючуков е на мнение, че България трябва ясно да формулира своите позиции и да ги отстоява. "Безсмислено е след като са приети решения да протестираме срещу тях", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК