Кого ще издигнат парламентарните групи за председател на 46-ото НС?

Не стана ясно дали от "Има такъв народ" отново ще предложат Ива Митева

20.07.2021 | 17:44 Редактор: Здравко Черкезов

Броени часове преди утрешното първо заседание на 46-ото Народно събрание, всички парламентарни групи се събраха да обсъдят предложенията си за председател и заместник-председатели на парламента. 

От "Има такъв народ" бяха лаконични и на влизане, и на излизане от заседанието на парламентарната група. Не стана ясно дали отново ще предложат Ива Митева за председател на НС, въпреки че всички я одобряват.

"Ако питате мен, аз харесвам Ива, защото тя е великолепен юрист", каза Мика Зайкова, а Радостин Василев допълни: "Тя има пълната моя подкрепа, винаги".

Коалицията ГЕРБ-СДС няма да излъчи председател на НС, но има предложение за заместник. 

"Ще предложим Росица Кирова за зам.-председател. Ако искат - да я изберат", заяви Бойко Борисов.

Няма да подкрепят и правителство, предложено от ИТН. 

"Нека да видим другите. Партиите на протеста, които се биха в гърдите как ще правят правителство, нека да видим какво ще представят. ГЕРБ е опозиция, ние ще бъдем много сериозна опозиция", закани се Александър Ненков. 

"Положихме усилия да поканим партиите които смятаме, че са близки до нашите програми "Демократична България" и ИТН. Те ни отказаха. Сега е ред те да носят отговорността и да вземат решенията", категорична е Десислава Атанасова

"Пожелавам им успех. Ако могат да направят правителство – добре, защото държавата ще влезе вече в тежка спирала. Ако дойде при вас мандата ще съставите ли правителство ? не. Връщаме го веднага, защото това са нечестници", коментира Борисов. 

От ГЕРБ ще предложат пред парламента ускоряване на ваксинационния процес и увеличение на заплатите на медиците. А от БСП обявиха при какви условия биха подкрепили правителство на ИТН. 

"Бързи действия в здравеопазването за овладяване на пандемията; борба с корупцията; съдебна система; ревизия на бюджета; прозрачност при новите оперативни програми; промени в изборното законодателство. Ако ИТН осъществи действия, които противоречат на основни политически ориентири и на предизборни ангажименти на БСП, подкрепата ще бъде оттеглена", заявиха от "Позитано"

Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще предложат отново за зам.-председател на парламента Татяна Дончева. Те също биха подкрепили под условие правителство на ИТН. 

"Сред тях на първо място е повишаване на доходите на българските граждани чрез преизчисляване на пенсиите и истинска, дълбока съдебна реформа", изтъкна Мая Манолова.

Вече са готови и с предложения.

"Ще предложим две комисии. Комисия по ревизията, която да продължи. И комисия по изясняване на всички факти свързани с полицейското насилия и незаконните подслушвания", посочи Манолова. 

"Предложение за изслушване на двамата служебни министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков. Не желаем министерски кресла, постове и позиции", добави адв. Николай Хаджигенов. 

От ДПС отказаха да споделят своите идеи за първото пленарно заседание.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК