Спешно: Събират пари за ремонт на храм "Свето Успение Богородично" във Варна

Необходими средства са около 150 000 лева

15.07.2021 | 19:53 Редактор: Десислава Атанасова

Варненският катедрален храм "Свето Успение Богородично“ се нуждае от средства за ремонт на фасадата. Вече тече и национална дарителска кампания по инициатива на варненски строителен предприемач. В момента в храма се позлатяват кубетата.

Идеята за почистването на фасадата на една от емблемите на Варна е на варненски строителни фирми, граждани и медии. Средствата, които са необходими за почистването на камъка и неговото запечатване, са 150 000 лева. Периодът, за който трябва да се събере сумата обаче, е кратък – до три месеца. Това е времето, в което все още около фасадата на храма ще има монтирано скеле.

В момента тече ремонт на кубетата на Катедралата и тяхното позлатяване. Камъкът, с който е изградена Катедралата е песъчлив варовик, който обаче събира прах, отлагания и изпарения от автомобилния трафик в центъра на града.

След почистването, той ще бъде запечатан с покритие, което да го защити поне за следващите 20 години. Митрополитската катедрала "Св. Успение Богородично“ е построена преди 140 години от дарители. Тя е първият голям храм у нас, издигнат след Освобождението.

Всеки, който иска да подкрепи каузата може да го направи чрез SMS на номер 17 777 и текст DMS KATEDRALA.

Повече вижте в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК