Протестите пред "Пирогов" ще продължат, медиците искат извинение

Болницата не точи НЗОК, това петно трябва да бъде изчистено, категорични са протестиращите

15.07.2021 | 19:35 Редактор: Елеонора Танева

Различни организации подкрепиха отстранения директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. А протестите в негова защита пред лечебното заведение ще продължат, категорични са колегите му. 

Сутринта медици, сестри и санитари от "Пирогов" протестираха в негова защита, чинути след 09:00 часа блокираха движението по булевард "Цар Борис Трети". 

"Ще протестираме докато получим извинение - не диртекторът конкретно, а всички ние, защото ни казаха, че не сме работили, че сме мародери.  Това е  жестока обида, къде беше министърът, къде беше Петко Салчев?", изрази възмущението си Емилия Блажева. 

"Това е абсолютно политически акт, който се организира срещу него и срещу цялата болница", категоричен е Георги Георгиев.

Протестиртащите блокираха възловия булевард "Цар Борис 3". Образува се задръстване и колони от автомобили. Шофьорите обаче не се възпротивиха на протеста и не се чу нито един клаксон. 

Освобождаването на проф. Асен Балтов идва след проверка в лечебното заведение. Според нея най-голямата спешна болница у нас е източвала Здравната каса, като е взимала пари за пациенти, които не са лекувани там. Министерството на здравеопазването публикува данни от Протоколите за проверката публично. От тях се вижда, че част от фиктивните пациенти са били служители на "Пирогов". 

"Иима служители на "Пирогов", на които са им искали истории на заболявания, докато са били на работа. Не са били болнични. Били са на работа и е псукана клинична пътека", обясни зам.-здравният министър Димитър Петров.

Част от информацията за злоупотреби дошла от Съвета на директорите на болницата. Инспекторите установили още, че са искани пари от пациенти за дейност, която се покрива от Здравната каса. 

Така НЗОК разпореди "Пирогов" да възстанови неоснователно получени над 1 млн. лв. 

Проф.Балтов научил за совобождаването си от медиите. От ръководството на болницата обясниха, че заради липсата на пътеки за пост ковид лечение са били принудени да използват други.

"Ние се надяваме това петно от "Пирогов" да падне. Болницата не точи Касата. Не нарушаваме правилата, особено по отношение на Ковид019. Това засяга всички колеги. Ние дори не успяхме да кажем дума в своя защита", заяви проф. Николай Габровски. 

От здравното министерство отрекоха освобождаването на проф. Балтов да е на политическа основа, както и да е свързано с работата на медиците и лечебното заведение. 

"Има достатъчно данни за смяната на проф. Балтов. Никой няма нищо нито срещу "Пирогов", нито срещу лекарите, нито срещу сестрите", каза зам.-здравният министър Димитър Петров.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК