МЗ с доказателства: Над 400 лица са били уж лекувани в "Пирогов" за повече от 1 млн. лв.

Смяната на директора е единствената законова възможност за реакция, категорични са от МЗ

15.07.2021 | 14:43 Редактор: Здравко Черкезов
МЗ с доказателства: Над 400 лица са били уж лекувани в

Министерството на здравеопазването публикува резултатите от проверката на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" след инициирания от бившия директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов сутрешен протест на служители, съобщи пресцентърът на МЗ.

"В Протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност", информират от МЗ.

НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

"На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от "болните", които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от "болните" е установено, че са част от персонала на болницата и по време на "лечението" им са били на работа в лечебното заведение по график", пишат още от здравното министерство.

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят, категорични са от МЗ. И уверяват:

Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница "Пирогов".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години