Кафенетата не следва да създават антитерористични планове

Категорично сме против, заяви председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров

14.07.2021 | 19:00 Редактор: Здравко Черкезов

Преди дни стана ясно, че в заведения по Черноморието са правени проверки за антитерористични планове. Кому е нужно това, съставиха ли заведенията такива планове и стана ли ясно какво точно се изисква?

"Работата на държавната администрация е да създава програми, а работата на бизнеса е да им отговаря дали те са смислени или не. За мен това е абсолютно безсмислен план, тъй като едно кафене с 6 маси не следва да създава антитерористичен план", заяви председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR

Туристическият бранш е категорично против такъв тип изисквания и според Димитров е нужна дерегулация.

"В един сезон, който е много тежък, в който няма кадри, където няма туристи и клиенти, ние сега трябва да измислим и антитерористичен план. Категорично сме против това нещо и мисля, че ще отпадне в много скоро време", увери председателят на Варненската туристическа камара.

Северното Черноморие традиционно разчита на чуждестранни туристи - главно на румънски, но цените са много ниски. "Ценовата война няма доведе до нищо добро", категоричен е Димитров.

Той не вярва в мита, че българският турист ще спаси сезона.

"Туристите в България главно предпочитат Южна България. Има си такава традиция, да не говорим, че има и магистрала - логистичните връзки са по-лесни. Откакто имаме пандемия, курортите под Слънчев бряг реализират прекрасно лято в голяма заетост. Те са в пъти по-добре от Северна България. Има мит, че българският турист ще спаси сезона. Максимум, ако всички българи почиват, ние ще запълним едва 25% от базата си", посочи председателят на Варненската туристическа камара.

Според Димитров едно повторно затваряне ще се окаже фатално за следващото лято.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК