Начева оказвала натиск върху "Бул Био" за подписване на договор на БЦЖ ваксини?

Два са сигналите, които Здравното министерство е предоставило за разследване на антикорупционната комисия

09.07.2021 | 16:08 Редактор: Искра Ангелова

Два са сигналите, които Здравното министерство е предоставило за разследване на антикорупционната комисия. Обвиненията са свързани с нарушаване на различни нормативни актове. 

Първият от тях е свързан с договори за закупуването на медицински консумативи от Китай за Ковид-19. Другият сигнал е от 2018 г. Обвиненията са, че бившият зам-здравен министър Жени Начева е оказала натиск на тогавашния управител на "Бул Био" Сашо Ганов, да сключи договор с западноевропейска адвокатска кантора, която да консултира страната ни при прекратяването на доставки на ваксини БЦЖ от Канада.

"Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени", каза зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

И подчерта, че респираторите са купувани на двойна и тройна цена. 

"Дошли са неокомплектовани и практически не са ползвани до края на годината (2020 година). Маските са били раздадени на болниците, а те не са били медицински", допълни той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК