Ресторантьорите: Няма да оцелеем при ново затваряне! Ваксинирайте, не наказвайте бизнеси

Компенсациите трябва да са на 100%, категорични са от СЗБ и БАЗ

09.07.2021 | 12:26 Редактор: Жаклина Иванова
Ресторантьорите: Няма да оцелеем при ново затваряне! Ваксинирайте, не наказвайте бизнеси

"От представения Национален план за справяне с пандемията става ясно, че отново първите потърпевши ще бъдат заведенията, като нощните такива на практика не получават никакъв шанс за оцеляване. За нас продължаващата фиксация върху малкия и среден бизнес е необяснима и нередна. Нашият, а и много съпътстващи браншове, няма да оцелеят при ново затваряне. Това е простата икономическа логика на бизнеса, който претърпя серия от удари през последната година и половина и продължава да поема най-голямата тежест на кризата", алармират от СЗБ и БАЗ.

"С оглед на факта, че вече става дума за фактическото оцеляване на бизнеси и служители, компенсациите трябва да са на 100%!", категорични са от СЗБ и БАЗ.

"Говорете как ще постигнете ваксинация и колективен имунитет, а не как ще затваряте бизнеси!", обърнаха се от СЗБ и БАЗ към управляващите.

Те уточняват, че са наясно, че ще има нова вълна на Ковид-19, и добавиха, че няма да бъдат изкупителни жертви на имитацията на "мерки".

От СЗБ и БАЗ посочват, че работещите заведения в България по никакъв начин не увеличават заболеваемостта.

"В момента в България има предостатъчен брой ваксини от всички видове и настоятелно молим да се направи необходимото те да бъдат използвани по предназначение, а не да бъдат наказвани бизнеси. Всеки има достъп до тях и може да избере свободно дали да се ваксинира и с коя ваксина да го направи", се казва в позицията на СЗБ и БАЗ.

В съобщението се посочва, че не е нормално отново да бъдат обричани на фалит, мизерия и глад над 300 000 млади и работливи българи, пряко заети в бранша и още 200 000 в съпътстващи бизнеси, за да пазят от заразяване онези, които не искат да се ваксинират, не смятат вируса за опасен или са решили, че сами ще носят риска да се заразят.

"Когато всеки може свободно да се ваксинира и предпази от С19, да се затварят стотици хиляди работни места е не само излишно, но и вредно и дискриминационно", алармират от двете организации.

СЗБ и БАЗ не приемат никаква форма на затваряне оттук нататък, "за да се имитира борба с вирус, при положение, че има достъпна и безплатна за всички ваксина", се посочва в изявлението.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК