Радев коментира наложените санкции по "Магнитски" с конгресмени от САЩ

България се стреми към привличането на повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите

09.07.2021 | 11:27 Редактор: Тодор Петров
Радев коментира наложените санкции по

България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите. САЩ е един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени. Това заяви президентът Румен Радев на среща с делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън. 

Разговорът се проведе в рамките на Шестата среща на върха на Инициативата "Три морета".

Представителите на Конгреса изразиха пред българския държавен глава последователната подкрепа на САЩ за "Три морета", включително за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на "Три морета" за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.

Двустранното партньорство в борбата с корупцията също бе обсъдено по време на срещата. Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон "Магнитски" на български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото, подчерта президентът Радев. 

"Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията", изтъкнаха представители на Конгреса на САЩ. 

Двустранното партньорство в сферата киберсигурността и отбраната също бе обсъдено по време на срещата, съобщиха от президентството.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години