Уволнения в МО: Нямало пари за заплати, но имало за бонуси за директорите

Министър Георги Панайотов разкри скандални нарушения в приспособяването на "Граф Игнатиево"

08.07.2021 | 18:39 Редактор: Здравко Черкезов

Милиони са раздадени авансово от Министерството на отбраната на конкретни фирми за приспособяването на авиобаза "Граф Игнатиево", за американските изтребители F-16. 99% договорите са били директно възложени, без обществени поръчки, съобщи служебният ресорен министър Георги Панайотов. 

Нарушения са открити и в държавните дружества под шапката на министерството. Оказва се, че пари за заплати на работещите в част от тях няма, но има за бонуси за директорите. Последваха и уволнения.

Фирми без опит и конкурс правят ремонта на авиобаза "Граф Игнатиево", за да може да подслони очакваните изтребители F-16. Проверката на служебния военен министър е установила, че липсват документи за поръчките, а 44 договора са сключени без да имат общ координатор по проекта. Въпреки това са платени авансово 184 млн. лв. 

"Докладните записки, грубо казано, съдържат текст - "ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да сключим договор с нея". Защо? Без аргументи, без причини, без нищо", посочи министър Панайотов.

Ще трябва да бъдат отделени и още над 50 млн. лв. за ремонт на пистата на военното летище, тъй като се оказва, че в проекта разходи за нея не са предвидени. 

"Някой е решил, че НАТО ще поеме разходите. Съответно НАТО любезно ни информира, че няма да поеме разходите", поясни служебният военен министър.

Не е ясно и как е определена цената от 2500 лв. на декар за обезлесяване на терените за строителство в "Граф Игнатиево". 

"В Чешнегирово, където също е било възложено обезлесяване, обезлесяването на един декар е изчислено на 220 лв., значи в единия случай е 220, в другия е 2500 лв. Инфраструктурата за F-16, ако успешно се справим с излизането от кашата, ще закъснее с между 6 и 8 месеца", съобщи министър Панайотов.

99% от договорите са сключени без обществени поръчки и с конкретни фирми. 

"Най-любимата фирма всъщност се управлява от човек, който има роднинска връзка по права линия с активистка и бивша депутатка на една парламентарна партия", обобщи военният министър.

Стана ясно и, че ръководството на държавното дружество "ТЕРЕМ" ще бъде сменено, защото е ползвало служебни автомобили за лични цели, ходело на командировка в чужбина без резултат. Раздавани са и по три минимални заплати бонус по официалните празници, както и за 8 март. В същото време от 2017 година холдингът е на загуба и има опасност работниците да останат без заплати. 

"Към настоящия момент групата фирми "ТЕРЕМ" имат способност, ограничена и единствена за ремонт на стара съветска военна техника, подчертавам съветска, не руска, съветска. Хоризонтът им е до септември тази година, след което те няма да имат договори и няма да получават заплати и хората се молят МО да осигури, буквално казвам: "Дайте ни един хеликоптер да го ремонтираме", заяви министър Панайотов.

Директорът на Агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" също е отстранен, но заповедта му не е връчена вече месец, защото е неоткриваем. Дисциплинарни действия ще има и към ръководителя на Дирекция "Инфраструктура на отбраната".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК