Министър Панайотов с разрития за скандални нарушения в МО

Финансовите и материалните ресурси на министерството не са управлявани целесъобразно, заяви той

08.07.2021 | 14:24 Редактор: Жаклина Иванова

Фирми без опит, авансови плащания и договори без обществени поръчки, това са констатираните нарушения от проверката на министър Георги Панайотов в Министерството на отбраната. Защо реконструкцията на авиобаза не включва реконструкцията на пистата и къде по Черноморието е трябвало да се построи хотел?

"Финансовите и материалните ресурси на Министерството на отбраната не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата. Парите на данъкоплатеца са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно и при липса на ефективен мениджмънт и административен и финансов контрол“, заяви министърът на отбраната Георги Панайотов.

Сред посочените примери от проверките е лошото финансово състояние на холдинг "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД, при което дружествата работят на загуба, а разходите надвишават приходите. За последно холдингът е работил на печалба през 2017 г.

"Съветът на директорите не е приемал правила за своята работа, нито бизнес програма, по която да се отчитат резултатите от дейността му. Сключените договори не гарантират обезпечаване на производствената дейност за по-дълъг период от време“, разясни министър Панайотов.

По думите му хоризонтът на работа на част от предприятията е до септември тази година, след което има риск да няма договори за ремонт на военна техника. Министър Панайотов съобщи, че на среща с профсъюзи от дружествата хората буквално са се молили на Министерството на отбраната – да им се предостави един хеликоптер, който да ремонтират, за да имат работа, съобщиха от МО.

"На фона на това финансово състояние ръководството на холдинга се е ползвало от облаги – командировки в чужбина, използване на служебни автомобили за лични цели, изплащане на 3 минимални заплати при ползване на годишен отпуск", допълни още министърът и поясни, че за да поддържа предприятията, холдингът е давал вътрешнофирмени заеми в размер на над 40 млн. лв., които няма да бъдат върнати.

Годишните разходи на Министерството на отбраната за подобни имоти са около 23 милиона лева (охрана, данъци, такси за битови отпадъци и др.). Предприемани са действия в посока отстъпване на имоти с право на строеж за преодоляване на проблема с недостига на жилища за военнослужещи, които той определи като разбираеми.

В отговор на въпроси на медии министърът на отбраната заяви, че ще бъде спазен срокът от 30 работни дни за приключване на разследването на Служба "Военна полиция" на инцидента край Шабла с падналия самолет МиГ-29.

Обществеността ще бъде запозната с явната част на резултатите от разследването. Продължава уреждането на формалностите по заминаването на служители на Военната прокуратура, ВВС и "Военна полиция" с "черната кутия" за снемането на информацията от нея в специализирана лаборатория на производителя на територията на Руската федерация.

Снимка: Министерството на отбраната

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Деливерски
преди 2 години
"Патриоти",четете какви щети е нанесъл вашият министър на България и на нейния народ.Тичате като изоглавени,крякате като жаби,белки някоя душица ви чуе и гласува за вас.То бяха македонски паспорти,военни парцели,сгради,все тлъсти места,от където идват многото пари. Пенсионерите,ами да не са остарявали!Бяха много лъжи,защото все още има мои сънародници,които се хващат на тлъстата "патриотска",мазна стръв. Сигнализирай за неуместен коментар