Министър Панайотов за инцидента в Чешнегирово: Очевидно недоразумение

Извинения поднесоха от американското посолство и армията на САЩ

29.05.2021 | 18:44 Редактор: Здравко Черкезов

Министерство на отбраната и Окръжната прокуратура в Пловдив проверяват инцидента в Чешнегирово, където американски военни нахлуха в цех по време на учение. Служебният министър на отбраната Георги Панайотов определи случилото се като очевидно недоразумение и инцидент. Посолството на САЩ у нас се извини на предприятието и служителите.

Екшънът се разиграва на 11 май. Военните влизат със сила в предприятието на Марин Димитров в пълна бойна готовност и насочват оръжия срещу работниците. 

Собственикът на предприятието е подал сигнал до Военна полиция. Отговор обаче не получил. 

Цехът е в непосредствена близост до военното летище. Оказва се, че командосите са част от редиците на американската армия и по време на инцидента имат учение. 

"Очевидно недоразумение. Военнослужещи са командвани да разчитат десанта, излизат извън периметъра на учението", обясни министър Панайотов.

Министерството на обраната е разпоредило проверка по случая, но е категорично, че насилие от страна на военните срещу работниците в цеха не е имало. 

"Наредили са им да седнат. Аз съм бил на война и когато действат военнослужещи, те не се церемонят. Те казват да легнат на земята. Това, както се вижда, не се е случило", посочи министърът на отбраната.

От министерството поднесоха извинения както на работниците, така и на собственика и поеха ангажимент да ги обезщетят, ако има нанесени материални щети. 

Извинения поднесоха и от американското посолство и армията на САЩ, които поеха ангажимент подобни инциденти да не бъдат повтаряни. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК