Проф. Витанов: До седмици обстановката с Делта варианта у нас става напечена

Експертите очакват нова вълна на Ковид-19 още преди есента

07.07.2021 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова

Нова вълна на коронавирус още преди есента, това очакват експертите. На фона на тези прогнози от днес влезе в сила поредно разхлабване на мерките. Ваксинираните вече могат да са без маски на работните си места по преценка на работодателя. 

Страната ни се справя добре с ограничаването на разпространението на Делта варианта на коронавируса засега.

"Той ще има да се бори още 2-3 седмици с тази работа, след което ще почне да хваща, някъде една-две седмици, докато хване както трябва и пусне корени. И след още 2-3 седмици, докато стане напечена обстановката", каза математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Според изчисленията на математика можем да очакваме нова вълна на заразата още в края на месец август.

"Повече ще повлияе това, че нашенци ще ходят до Гърция, тъй като там ситуацията е леко изтървана", допълни той.

На фона на бързото разпространение на заразата в съседни страни, у нас вече се разрешава ваксинираните да не носят предпазна маска на работно си място. Това ще става по преценка на работодателите.

"Смятаме, че е правилно. Да, ние където имаме служители, които са ваксинирани, съответно нормално да не носят маски. С маски е винаги по-трудно, защото все пак ние обслужваме клиенти. Добре е да може да комуникираме по-лесно с нашите клиенти, добре е клиентът да види гостоприемството на нашите служители", коментира Павлин Петров от БАЗБ.

Според адвоката по медицинско право д-р Мария Петрова, новата заповед има дискриминативен елемент.

"Донякъде това се явява едно коствено задължение от страна на работодателя служителите да се ваксинират, въпреки препоръчителния характер на ваксината. И би могло да се третира като неравнопоставеност. Възможно е да попаднем в хипотези, при които хора по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани и да остане 1 човек в офиса, който единствен носи маска", каза адв. Петрова.

Вижте в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК