България рискува да вкара Делта варианта, пускайки руските туристи

Последни сме в ЕС по процент на ваксинираните

07.07.2021 | 11:33 Редактор: Здравко Черкезов
България рискува да вкара Делта варианта, пускайки руските туристи

България е последна в ЕС по процент на ваксинираните - едва 16,8% от населението. 40% от българите дори смятат, че опасността от коронавирус е преувеличена, а властите пускат руски туристи в страната, макар че в Русия вилнее Делта мутацията.

Една от причините за ниския дял на ваксинираните в България е високият процент на хората, които са скептични и не желаят да се имунизират. Страната изпитваше трудности в организацията на кампанията и доставките на ваксини. Първоначално страната беше заложила само на оксфордския препарат на AstraZeneca, чийто производител обаче имаше проблеми да осигури необходимите доставки.

Главният здравен инспектор на страната Ангел Кунчев, който прогнозира нова инфекциозна вълна до края на септември заради Делта мутацията, призова сънародниците си да се ваксинират. Редът за приоритетно имунизиране междувременно беше отменен и всеки желаещ в страната може да се ваксинира.

България беше тежко ударена от пандемията: с 4 процента смъртност сред болните от Ковид страната беше една от държавите в ЕС с най-лоши показатели, сочат данните на университета "Джонс Хопкинс". С цел да бъде даден тласък на ваксинациите тези дни за първи път заседава новосформираният обществен съвет от експерти, известни личности, журналисти и представители на църквата, които се опитват да повишат мотивацията на населението да се ваксинира. По думите на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, политиката не може да се справи сама с този проблем, пише DW.

Целта: 70% ваксинирани в ЕС

В ЕС досега са ваксинирани около 61,4 на сто от пълнолетните граждани над 18 години. Целта обаче е до края на този месец делът на ваксинираните да достигне 70% от възрастното население, обяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

За разлика от белгийския регион Валония, например, където ваксинирането има стари традиции, и където беше създадена отлична организация за кампанията, в България готовността за ваксиниране е изключително ниска. И как да е по-различно, след като 40 процента от българите смятат, че опасността от коронавируса се преувеличава. При сегашните темпове на ваксиниране т.нар. стаден имунитет (при минимум 70 на сто ваксинирани) може да се постигне не по-рано от пролетта на 2022 година. По този показател Германия е малко над средното ниво за страните от ЕС - 64,2 на сто от възрастното население е получило поне една доза.

Някои експерти обаче предупреждават, че за стадния имунитет в ЕС може да не са достатъчни само 70% ваксинирани. Заради силно заразната Делта мутация масов имунитет може да се получи навярно чак при 85% ваксинирани, твърди Лайф Ерик Зандер, ръководител на отдела за изследвания на ваксините към берлинската клиника "Шарите".

За да се повиши готовността за ваксиниране не само в България, а също и в Испания, Франция и Германия - трябва да се заложи на обективни и честни информации, защото по този начин се създава доверие", казва говорителката на ЕК Дана Спинант. Тя призова всички национални правителства активно да участват в информационната кампания.

Стимули и рискове от руски туристи

Гърция, например, където 54 процента от населението е ваксинирано, залага на финансовите стимули: младите хора, които решат да се ваксинират, получават ваучер на стойност 150 евро.

България и българското Черноморие са популярна туристическа цел и за руските туристи. В Русия броят на инфекциите остава висок и има опасност новият Делта-вариант на вируса да проникне в ЕС през българските курорти като "Златни пясъци" край Варна.

България пуска туристи, които са ваксинирани не само с четирите одобрени в ЕС препарата, но и такива, на които са поставени руски или китайски ваксини. Руската Sputnik V обаче не е призната от СЗО, с което България нарушава правилата на ЕС. Гърция, която също пуска на своя територия руски туристи, ваксинирани със Sputnik V, изисква от тях допълнително и негативен тест за коронавирус. Вчера (5.6) от Министерството на здравеопазването в София бе съобщено, че от руските туристи вече ще се изисква отрицателен PCR-тест, дори и да са ваксинирани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Като чуя руска реч и почвам да бегам бате Сигнализирай за неуместен коментар