Проверки в спортното министерство заради ремонти на физкултурни салони за 22 млн. лв.

"Проверките не са продиктувани от реваншизъм", заяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов

07.07.2021 | 17:38 Редактор: Жаклина Иванова

Сметната палата ще проверява Министерството на младежта и спорта. Поводът са обществени поръчки за ремонт на физкултурни салони. Бившите управляващи оспориха и призоваха прокуратурата да се самосезира при съмнения за злоупотреби.

Близо 22 млн. лв. е отпуснала държавата за изграждане и ремонт на физкултурни салони. Голяма част от договорите са сключени през декември миналата година, като се оказва, че едни и същи фирми ще работят в различни региони у нас.

"Проверките, които правим, не са продиктувани от реваншизъм. Парите са отпуснати въз основа на решение на Министерския съвет от 28 февруари 2020 г.", каза служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов.

В самите договори е записано поетапно плащане, но сумите са изплатени напълно. Обезпокоителен е и фактът, че при подписване на договорите са сключени и анекси.

"Преди три години е излязло решение, че може тези договори да бъдат обезпечени със застраховане. Денят, в който са подписани, следва парафиране и на анекс към договора. Той не прикрепя полицата към застраховане. Ако държавата загуби, няма как да си вземе парите от застрахователя", добави той.

Бившите управляващи от ГЕРБ не се съгласиха с критиките на служебния министър. В отговор те заявиха, че незаконни договори няма.

"Всяка една сума, която е дадена, е дадена за конкретна работа, която трябва да се свърши. Не може да се очаква, че компаниите, които трябва да изградят тази спортна инфраструктура, сами ще авансират нещо, което е ангажимент, който те са поели. Има договорни отношения, ако има нещо незаконно, спортният министър може да сезира прокуратурата", заяви Деница Сачева от ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК