Спор(т)ен списък - кои са сдруженията със стотици хиляди от спортното министерство?

Bulgaria ON Air разполага със списъка с бенефициентите

17.06.2021 | 18:43 Редактор: Десислава Атанасова

Парите, раздадени от спортното министерство по програмата за превенция на зависимостите, са 3 пъти повече от предходни години. Bulgaria ON Air разполага със списъка с бенефициентите.

Отличникът в проекта е сдружение "Национална младежка мрежа“. Негов управител е Филип Кирев – бивш главен секретар на СДС и началник на политическия кабинет на Божидар Лукарски като министър на икономиката.

Според медийни публикации Лукарски и Меглена Кунева са сред учредителите на сдружението. Техните имена обаче не фигурират в Търговския регистър.

"Сдружението, искам да ви кажа, че няма нищо общо с г-жа Кунева. Нито е била някога член, никога ще бъде. С г-н Кралев дори не съм се виждал", заяви Филип Кирев.

Парите, предоставени на сдружението, са дадени за медийна кампания по превенция на зависимости сред младежите. Става дума за 675 хил. лв., отпуснати  тази година.  
 

"От 2018 г.  вкл. досега сме получавали средства като те варират от порядъка от 220-240 хил. лв.  Това, че тази година са увеличи бюджета, е решение на Министерството на спорта. Преди горницата беше, ако се не лъжа 240 хил. лв.", допълни Кирев.

Следващите  три сдружения в списъка на спортното министерство, служебният кабинет свърза с едно и също лице – финансовият директор на вестник "24 часа“ Петър Коларов. Пред медията, в която работи, Коларов заяви, че е бил в управата само на едно от трите сдружения   - "Евроскок“. 

"Имам връзка с Фондация “Евроскок”, която е учредена като фондация в обществена ползва и съм бил управител и председател на Управителния съвет от 2007 г. до 14.04.2021 г.", посочи Коларов.

Той заявява още, че фондацията е участвала в конкурса по надлежния ред и изпълнява договор за 670 хил. лв. 

"Безкрайно съм смутен от обвързването ми с другите 2 фондации - “А-Теам” и “Повече от дом”, където никога не съм имал участие. Странно е защо държавната администрация не ползва публичния Търговски регистър, където е видно кой, кога и като какъв участва в дадена фондация'', подчерта Коларов.

Управител на спортен клуб "А-Теам“, според Търговския регистър, е Веселин Деспотов. Той първоначално заяви, че ще ни предостави писмен отговор до края на деня, а след това - до началото на следващата седмица.

Отговор така и не получихме от друга организация  в списъка - "Българско сдружение за личностна алтернатива“. Целта на създаването му, според Търговския регистър, е "ДА ПОДПОМАГА ИНТЕГРАЦИЯТА НА ХОРАТА С РАЗЛИЧНА СТЕПЕН НА УВРЕЖДАНИЯ“. На практика посоченият сайт в интернет е на корейски език и рекламира разкрасителни процедури и корекции на лицето. 

Още вчера бившият министър на спорта Красен Кралев отхвърли обвиненията за неправомерно раздадени пари и отвърна с пламенна атака срещу сегашното правителство.

"Един месец стоят в министерството и разпитват моите хора, викат ги по кабинетите. Антон Кутев е присъствал по време на разпитите. Петима са разпитани от моето министерство. Какво прави Антон Кутев в спортното министерство? Какво намериха - нищо! Няма нарушение, което да бъде намерено. Главният им секретар извика директорите на дирекциите и ги накара да си подадат оставки, без дата и да се подпишат на празен лист, за да засвидетелстват лоялност към новата власт", заяви Красен Кралев.

Говорителят на кабинета Антон Кутев отказа да коментира обвиненията на Кралев.