Съседи масово се наблюдават с камери, нарушават регламента за личните данни

Коментар на председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов

07.07.2021 | 15:18 Редактор: Здравко Черкезов
Съседи масово се наблюдават с камери, нарушават регламента за личните данни

Има много сигнали за нежеланието на физическите лица да се обработват личните им данни от електронните медии в страната. Но самите граждани не са добре запознати с правилата за GDPR и често сами извършват нарушения, например с незаконно видеонаблюдение. Това заяви пред BloombergTV председателят на Комисията за защита на личните данни - Венцислав Караджов .

"Масовото видеонаблюдение води до подаването на много жалби. Комисията прави по 2 000 – 3 000 проверки на подобни сигнали на година", каза Караджов и добави, че физическите лица нямат право да осъществяват масово видеонаблюдение и съпътстващото събиране и обработка на лични данни на публични места.

"Става дума за наблюдение на улици, жилищни сгради, магазини, паркинги. Това се прави предимно с цел охрана – хората искат да виждат кой влиза в блока им, да наблюдават колата си, кой минава по улицата им. Това няма как да се случи. Регламентът, а и Конституцията, позволяват непосредствена защита на имуществото и семейството – камери може да се сложат, но трябва да обхващат определени места, без да се нарушават правата на другите. Това видеонаблюдение се използва и за разрешаването на междуличностни проблеми. Отделно има проблеми с поставянето на камери в етажната собственост без да се иска разрешение", каза Караджов и добави, че това не засяга видеонаблюдението в затворените жилищни комплекси, защото там се извършва от лицензирани охранители

За да изследва по-добре сектора и да предприема по-добри действия Комисията за защита на личните данни е подписала споразумение с Националната асоциация за защита на потребителите. Не разполагаме с достатъчен капацитет за цялостен преглед и се надяваме да се включат и още партньорски и професионални организации като АЕЖ, каза Караджов. 

Повече за защитата на личните данни, нарушенията от страна на фирмите и видеонаблюдението може да гледате във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК