В Търговище е най-високата смъртност след инфаркт, най-ниска - в София

Нивата на смъртност варират три пъти в отделните региони на страната

07.07.2021 | 12:11 Редактор: Елеонора Танева
В Търговище е най-високата смъртност след инфаркт, най-ниска - в София

Най-висока е смъртността от инфаркт у нас в Търговище, а най-ниска в София-град. Това показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи за 2019 г. Те са предоставени официално на „Индекс на болниците“. 

Сред възможните причини за разликите в нивата на смъртността са възрастовата структура на населението, достъпът до медицинска помощ и нейното качество.

През 2019 г. са лекувани 11 644 души, като 7,7% от случаите са завършили фатално, в сравнение - през 2018 г. смъртните случаи са били 7,3%.

Нивата на смъртност варират три пъти в отделните региони на страната. 

Най-голям процент инфаркти с фатален изход през 2019 г. е имало в област Търговище – 14,3%. Над 10% е била смъртността в още осем области - Шумен, Смолян, Разград , Кюстендил, Кърджали, Добрич, Видин, Бургас.

Най-ниска през 2019 г. е била смъртността в Монтана – 4,5%, при 331 хоспитализации с остър инфаркт. Около 6% са били смъртните случаи в областите Благоевград, Варна, Пловдив , Силистра, София град, Ловеч.

Застаряващото население е сред рисковите фактор за високата смъртност в някои региони. 

Но има и такива като Кърджали и Бургас, където застаряващото население не е над средното за страната, но също има много случаи на починали след инфаркт.

Като друг фактор за фаталния изход в някои случаи се посочва липсата на достъп до адекватно болнично лечение. Без инвазивна структура са били Враца, Търговище, Силистра и Разград.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК