България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Станимир Хасърджиев: Пандемията не се бори със забрани и глоби, а чрез убеждаване

Консултативният съвет трябва да действа по-прозрачно от ваксинационния щаб

01.07.2021 | 09:01 Редактор: Елеонора Танева

Министерският съвет обяви закриването на националния ваксинационен щаб и създаването на консултативен съвет, който да отговаря за имунизационния процес срещу Ковид-19 в страната. 

"Надявам се това да доведе до положителна промяна. В сега действащия ваксинационен щаб не беше ясно как са избирани експертите. Липсваше прозрачност при взимането на решенията и начина на взимане - сега берем плода на това, че цялата система не беше отворена към гражданите. Не се обясняваше защо трябва да се прави нещо или не трябва, защо да се ваксинират хората. Такава лична прозрачност има он години", заяви в студиото на "България сутрин" Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Според него е важна хората да бъдат приемани като партньори в процеса.

"Нищо няма да се промени, ако нещата продължават както досега. Трябва да има прозрачност и да се обяснява защо се предприемат мерки, какви пари за какво се харчат. Хората трябва да разберат смисъла от ваксинирането, както и лекарите, защото има такива, които още не са имунизирани. А ние очакваме обикновеният гражданин да го направи", добави Хасърджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че може да се прибегне до нестандартни мерки, за да бъдат убедени хората да се ваксинират, за да пазят себе си и своите близки.

"Експертите трябва да бъдат по-близо до хората, до техните страхове, с които да се борят не чрез забрани и глоби, а чрез убеждаване", коментира още Хасърджиев. 

И уточни, че в състава на консултативния съвет - по закон трябва да влизат експерти, представители на институции, на местната власт. И членове на Националната пациентска организация могат да влязат в него, тъй като преди години тя се сдоби с национално представителство и може да представляваме българските пациенти.

"Държавата не се справи с пандемията", убеден е Хасърджиев.

"Колкото и да ни обясняват как добре сме се справили с пандемията - истината е, че се справихме, защото рано беше наложен локдаун. Не виждам да има планове и идеи как да се реагира в бъдеще. Това което е предприело служебното правителството е добро, но трябва да има дългосрочен план", уточни експертът. 

Той е на мнение, че ваксинационният план е трябвало да обхване първо най-рисковите групи, за да се предотврати високата смъртност, загубите за икономиката и колапса на здравната система, която не е била подготвена за такава ситуация. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК