И двата варианта на Консорциума за Националната детска болница включват съществуващите основи

Етажите щели да бъдат съборени и изградени наново, съобщиха от Консорциума "Детско здраве"

06.07.2021 | 19:38 Редактор: Елеонора Танева

Продължават споровете около изграждането на Националната детска болница. 10 месеца след сключения договор за реконструкция на лечебното заведение, Консорциумът "Детско здраве" представи два проекта. 

И двата предвиждат да бъдат ползвани основите на старата сграда в двора на Медицинска академия, а етажите нагоре - да бъдат съборени. Проектите ще се вместят в ограничението за височина до 20 метра. 

"Използваме фундамента на старта сграда - това е основата, която е отдолу. Отгоре всичко се изгражда наново. Наистина времето е малко закъсняло, но изчаквахме съгласно поетите ангажименти от различни страни, които са част от този процес. В крайна сметка, като виждаме, че тези процеси се забавят, решихме да ви презентираме нашия труд", съобщи ръководителят на проекта инж. Петър Стойчев.

На този етап проектите са разработени само на ниво облик. Предвидено е в двора на болницата да има детски площадки с люлки и катерушки, по южните фасади на всеки етаж да има озеленени пространства. С архитектурни похвати ще се цели да се внуши на децата, че лечебното заведение е приветливо място. Всичко останало, като ВиК инсталации например, не могат да бъдат разработени, защото от Консорциума чакат становище от регионалното министерство. 

На пресконференцията присъстваха и представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", въпреки че не бяха поканени. Дебатът се проведе на висок тон. Според тях договорът не позволява реализацията на двата представени проекта от Консорциума. 

"Ние, като Национална гражданска инициатива за детска болница, ясно и категорично казваме от самото начало, че трябва да има анализ на нуждите. Никой - нито министерство на здравеопазването, нито изпълнителите не работят по анализ на нуждите - колко деца, какви болести, какви педиатри са необходими, какви медицински сестри, какъв персонал, за да може наистина да се обслужват децата и нуждите на национално ниво", обясни Георги Богданов. 

В случай, че един от двата проекта бъде изпълнен, завършването на детската болница ще отнеме 42 месеца. През първите 7-8 от тях ще бъде съборена старата съществуваща конструкция. Ако това не се случи, процесът за изграждане на нова болница ще отнеме между 7 и 10 години, смятат представителите на Консорциума.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК