Успех в икономиката: 602 международни компании са готови да инвестират у нас

Най-напреднали са преговорите с европейска компания за производство на електрически автомобили от ново поколение

06.07.2021 | 19:00 Редактор: Жаклина Иванова

Повече от успешно се оказа състезанието между търговските аташета на България, които преди месец получиха задача от министъра на икономиката да търсят инвеститори.

Общо 602 компании - от мултимилионни дружества до семейни фирми от целия свят са заявили намерения за инвестиции или експорт в България. Най-напреднали са преговорите с европейска компания за производство на електрически автомобили от ново поколение.

"Няма да бъде само на база сглобяване и асамблиране, а реално голяма част от добавената стойност ще се опитаме да бъде купена от другите фирми в този клъстер", обясни министърът на икономиката Кирил Петков.

Потенциалът на сделките се оценява на 2 милиарда евро. Сред фирмите има европейска компания, новатор в транспортния сектор, готова да отвори мултифункционален център в София. И още - фирма, която иска да се възползва от шивашкия клъстър в Плевен и да произвежда високотехнологични медицински изделия.

Преговори се водят и с европейско-азиатски консорциум в автомобилната индустрия, както и с компании, готови да инвестират в разработка за хващане на въглеродните емисии и съхранение на електрическа енергия.

Въпросът е има ли капацитет България да се справи с толкова иновативни инвеститори?

"Аз вярвам, че България има целия капацитет тези сделки да ги приеме. В космическата област даже имахме възможността да говорим с ЕКА, които казаха, че ще дойдат специално септември месец, за да оценят нашия капацитет в тази област и се оказа, че когато говорим за Космоса всъщност има страшно много земни сделки, за които става дума", уточни Петков.

Служебният министър на финансите отговори на тиражираните в някои медии съмнения, че е завършил Харвардския университет.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК