Радев: Източна Европа има огромна нужда от инвестиции

Активният диалог на най-високо равнище в рамките на инициативата „Три морета“ е послание към бизнеса, каза президентът

10.06.2021 | 16:17 Редактор: Юлия Христова
Радев: Източна Европа има огромна нужда от инвестиции

Развитието на транспортната, енергийната и дигитална свързаност е в основата на ускореното икономическо развитие и постигането на по-висок жизнен стандарт. Това заяви президентът Румен Радев на конференцията „Инициативата „Три морета“ – между Геополитическата конфронтация и прагматичния реализъм“.

Форумът беше организиран от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“ и в него взеха участие дипломати и водещи експерти по международни отношения. Събитието бе модерирано от директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Транспортната, енергийната и дигитална инфраструктура в нашия регион е много по-слабо развита от тази в Западна Европа, затова инициативата „Три морета“, на която България е домакин тази година, си поставя за цел да промени това, заяви Румен Радев. Инициативата „Три морета“ е платформа за сътрудничество между 12 държави членки на ЕС от Източна Европа и по думите на президента, обединявайки усилията на отделните страни, нашият регион може да бъде много по-ефективен в стремежа си да постигне социално и икономическо сближаване със Западна Европа.

Според различни изчисления за постигането на сходни нива в развитието на инфраструктурата на Източна Европа с тази в Западна Европа са нужни между 1 и 3 трилиона евро. Затова, според президента Радев, следва да бъде търсен баланс между огромните нужди и реалните финансови възможности на държавите от региона. „Източна Европа има огромна нужда от инвестиции и активният диалог на най-високо равнище е послание към бизнеса в тази насока, подчерта държавният глава. Интерес за инвестиционно партньорство към „Три морета“ вече е заявен  и от държави, извън нейния географски обхват  – Япония, Южна Корея, Великобритания, Катар.

Румен Радев определи бизнес форума, който ще се проведе в рамките на срещата на върха през месец юли в София, като изключително важен инструмент на Инициативата „Три морета“.

Снимка: Президентство на Р България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Три морета е като три заплати на месец за любовницата и три апартамента от армията ....а защо да не е и 3 милиона комисион за Грипените . Колко тона кауни може да се купят само.... Сигнализирай за неуместен коментар