МВнР осъди езика на омраза в РСМ: Поредна провокация и вулгарни квалификации към България

Страната ни очаква Северна Македония да предприеме необходимите действия

02.07.2021 | 12:36 Редактор: Десислава Атанасова
МВнР осъди езика на омраза в РСМ: Поредна провокация и вулгарни квалификации към България

Северна Македония с нова провокация към България. По време на митинг на младежкия съюз на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за пореден път беше използван език на омразата към страната ни.

В реч Драган Гюровски нарича българите "татари" и ''гнусни фашисти''. Министерството на външните работи на България осъди остро изказването на Гюровски.

От ведомството посочват, че отправените обиди, както и неверни твърдения и вулгарни квалификации са целенасочено насаждане на омраза към страната ни.

Външното ни министерство посочва още, че подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, пише в своя позиция Външното ни министерство.

България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите  действия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК