Извънредни отчети на тока заради поскъпването от 1 юли

Трите електроразпределителни дружества с различни срокове за подаване на самоотчети

30.06.2021 | 12:40 Редактор: Елеонора Танева
Извънредни отчети на тока заради поскъпването от 1 юли

Заради новите по-високи цени на тока, се налага извънредно отчитане на електромерите в цялата страна. И трите електроразпределителни дружества предлагат възможност за самоотчет, както и варианта за междинно отчитане. ЧЕЗ публикува извънреден график за отчет на сайта на дружеството.

Токът се очаква да поскъпне в цялата страна от 1 юли с около 3%. 

Новата цена ще влезе в сила преди края на месечния отчет и се налага междинно отчитане на данните.

Клиентите на ЧЕЗ могат да направят самоотчет към 30 юни, а срокът за подаване по имейл, телефон или в центровете за обслужване на клиенти е до 4 юли включително.

ЕВН не предвиждат извънреден отчет, а данните, отчетени по стандартен график, ще бъдат разделени пропорционално на дните по новата и старата тарифа. Срокът за подаване на информацията към ЕВН е 5 юли.

Енерго про също ще отчитат по стандартен график, а данните ще бъдат разделени пропорционално на дните по новата и старата тарифа. Данните при самоотчет трябва да бъдат подадени до 2 юли по имейл, телефон или в офис за обслужване на клиенти.

А освен че поскъпването ще се отрази директно на сметките на всеки абонат, то ще доведе и до още разходи за домакинствата.

КЕВР трябва да обяви утре окончателното решение за цените на тока.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК