Рекордно увеличение на парното и топлата вода искат топлофикационните дружества

Разчетите вече са внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране

23.04.2021 | 19:29 Редактор: Десислава Атанасова

Рекордно увеличение на цените на парното и топлата вода искат топлофикационните дружества в цялата страна от 1 юли.

Разчетите вече са внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-голямата топлофикация - столичната, иска парното и топлата вода да поскъпнат с 15 на сто.

Най-голямо увеличение е предложено от Топлафикациите във Велико Търново и Перник - 71% и 61 на сто.  Другите предприятия планират повишения с между 5 и 40%. 

В жилищен блок в центъра на Велико Търново, хората от само два входа ползват парно и топла вода. Месечните сметки на абонатите през този сезон са били между 100 и 150 лева на месец. Поредно увеличение би отказало много от потребителите от парното.

"Ами много е – 70%! Не са 10, не са 20, а 70%! Засега ползвам само един, аз съм сама, топла вода някога ползвам, някога не ползвам. Правим си сметката!“, обясни Румяна Карастоянова, която е пенсионер.

И други съседи от болка недоволстват.

"Ще се откажем вероятно. Тук нашия блок сме 80% пенсионери. Въпреки всичко си позволихме и април да го оставим. Ние сме двама и ползвахме един основно и един – от време на време. Около 100-150 лева, зависи от температурата!, допълва Юлия Денчева

От ръководството на Топлофикация- Велико Търново увериха, че не става дума за драстично увеличение на услугата, а за прогнозни числа, калкулирани на базата на цените на природния газ, амортизациии и планираните инвестиции.

"Относно потребителите на гореща вода във Велико Търново, цената на горещата вода - тя ще остане и за следващия сезон 6 лева, а цената за отопление, по наши вътрешни разчети, ще има увеличение между 5 и 10% или ако сме плащали по 100 лева за отопление, сега ще плащаме между 105 и 110", заяви управителят на "Топлофикация"- Велико Търново Александър Димитров.

Предстои Комисията по енергийно и водно регулиране да одобри окончателно с колко ще поскъпне парното и топлата вода в страната от 1 юли.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК