Проф. Николай Витанов прогнозира още една зима под знака на Ковид-19

Догодина се очаква да излязат и хапчета, което коренно ще промени ситуацията, каза той

29.06.2021 | 21:41 Редактор: Юлия Христова

Четвъртата вълна на Ковид-19. Има ли как да я предотвратим? 

На теория има вариант да няма четвърта вълна - или хората се разболяват и изкарват вируса или се ваксинират. Ваксинацията обаче не върви. Тази хубава теория трябва да я махнем и да се приготвим. Ваксинираните трябва да са много. Проблемът е, че имаме преболедували преди доста месеци - антителата им започват да намаляват. С тези темпове на ваксинация - към септември колко мислите, че ще са имунизираните...?! Това каза за "Денят ON AIR" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите му бихме могли да си докараме вълна от 3000-3500 заболели на ден.

"Догодина се очаква да излязат и хапчета, което коренно ще промени ситуацията. Поне още една зима под знака на Ковид-19 предвиждам. След това ще може човек да избира - ваксина или да се лекува с хапчета. В математика най-изгодната ситуация е човек да се ваксинира сега", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че живеем без дългосрочно мислене, не се интересуваме за това, което би настъпило през септември, подобно на хората, които преди милиони години са живеели ден за ден.

"Активно си внасяме индийския вариант на вируса. Ще му трябва около месец, за да стане доминантен. Трябва да се разпространи и да измести другия щам. Добре е тези мерки да останат, колкото и да са неприятни. Има и такива без маски вече, които са потенциални преносители", подчерта проф. Витанов. 

Според него това, че Делта вариантът е по-заразен, може да му помогна да надделее факта, че имаме 1 млн. души с ваксина.

"Ако се прави друг щаб за борба със заразата, надявам се да не бъда поканен, за да си почина", допълни математикът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 2 години
Витанов продължава да се изживява като предсказател. Невежеството е изписано на физиономията му. Антителата са клетъчни протеини, които служат за запълване на вътрешни и външни наранявания, предизвикани съответно и от съдържанието на ваксините. На микро-ниво не може да има заразни болести. Вирусите са психически отрови, с които ни облъчват. Епидемиите са масови психози! Бакърджиев пукна. Рано или късно някой витановец ще го последва. Бог забавя, но не забравя! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 2 години
До водещата е облечена и нагласена като за еротично поп фолк шоу. Сигнализирай за неуместен коментар