Рашидов за изложбата в Лувъра: Няма нарушения, всеки вторник хвърлят бомби

Проблеми са открити и в реставрацията на паметника на Александър II, съобщи министър Минеков

29.06.2021 | 19:14 Редактор: Здравко Черкезов

Нова порция нарушения в Министерството на културата. Разкритията дойдоха от служебния културен министър Велислав Минеков. Според него, държавата е платила повече от половин милион за първата българска изложба в Лувъра през 2015 г., а паметникът на Александър II - реставриран в нарушение на закона.

"За първи път в тази история ние плащаме, за да покажем нашето културно наследство. Такова нещо никога не се е случвало. Близо 700 хил. лв. на Лувъра, за да бъдат поставени нещата в един нещастен коридор", заяви проф. Минеков.

Преди 6 години България показва първата си изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра. По думите на служебния културен министър журналистите, които са са отразявали събитието, не са били запознати, че държавата е платила за осъществяването на изложбата. 

"Разходите, които съм установил до момента, са близо 20 хил. лв. За съжаление, едни журналисти са били по-любими от други, което се вижда от цената на техните пътни дневни", изтъкна министър Минеков.

Според бившия министър на културата Вежди Рашидов, нарушения не са открити, а напротив - през 2015 г. изложбата е дала възможност да се покаже културата на древните ни земи на целия свят. 

"Всеки вторник хвърлят бомби. Ако има проблеми, отговорните хора ги дават там, където им е мястото на притесненията и проблемите. Като си има прокуратура и органи за тази работа, а като има - незабавно да го направи. А за журналистите смятам, че всички по закона от министъра до журналистите командировани получават това, което е ясно изписано ясно в закона, колкото получава министъра, толкова и те", заяви Рашидов. 

Нови разкрития за нарушения в реставрацията на паметника на Александър II. Оказва се, че в писмо, което е подписано от тогавашния министър на културата Тодор Чобанов човекът, който е направил ремонтът не е вписан в регистъра на лицата, които имат право да извършват тази дейност. 

"Това е скулпторът Марин Марков, който е собственик на т.нар. "Марков Студио". Тук е нарушен чл. 164, ал. 1 от Закона за културното наследство. Нарушението се наказва свирепо. Направихме справка в министерството. Лицето Марин Марков не е вписано в Регистъра на лицата, които имат право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности", посочи министър Минеков. 

Bulgaria ON AIR потърси за коментар бившия министър на културата Тодор Чобанов, но безуспешно.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК