Празнуваме Петровден! Кои са двамата апостоли – Петър и Павел

Те са ревностни разпространители на християнското учение

29.06.2021 | 07:30 Редактор: Десислава Атанасова

Църквата почита днес паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден. В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни.

Празникът съвпада с времето на жътвата. 

Петър бил беден рибар. Той е един от първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. За него Месията казва: Ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да ѝ надделеят. 

Павел е роден в Тарс, Киликия. Той първоначално, изповядвайки юдейската религия, е бил сред гонителите на християните. Един ден на път за Дамаск, той е бил осветен от видение, в което му се явява Иисус Христос и му казва: „Савле, Савле, защо ме гониш?”. Павел ослепява и е заведен обратно в града, където след три дни чудодейно е изцерен. 

През 67 г. апостолите Петър и Павел намират смъртта си в Рим. Според народните вярвания, Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли "петровско пиле“. Сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.

Имен ден имат Петър, Петрана, Петранка, Павел, Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол (означава – пратеник), Камен, Кремена.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК